896

Sikeres évadot zár és sokszínű szezonra számít a Savaria Szimfonikus Zenekar


savaria-szimfonikus-zenekar

Sikeres évadot zár és sokszínű szezonra számít a Savaria Szimfonikus Zenekar – közölte sajtótájékoztatón Kiss Barna, a szimfonikus együttes igazgatója. Elmondta, hogy sikerült csaknem megduplázniuk a zenekar koncertjeire szóló bérletek eladását, szavai szerint olyan érdeklődés tapasztalható, amelyhez gyakran már kicsinek bizonyul a Bartók Terem, ezért egyes koncertjeik helyszíne a felújított Agora Művelődési és Sportház. Szólt arról is, hogy továbbra is nagyon sikeresek az ifjúsági hangversenyek, és népszerű például a legkisebbeknek szánt Zenemanó bérlet is.

Madaras Gergely, a zenekar vezető karmestere a következő évadról szólva úgy fogalmazott: az új szezon különösen gazdagnak és sokszínűnek ígérkezik. Sok év kihagyás után újra színre visznek például egy teljes operát: Puccini Bohéméletét az Agora Sportház színpadán láthatja majd a közönség. Hozzátette, hogy az oratóriumok kedvelőinek a Nemzeti Énekkarral két közös fellépésük is lesz a következő évadban: Mozart Requiemje és Beethoven IX. szimfóniája is felcsendül majd előadásukban. Zenei csemegének számít a kínálatban, hogy Ravel teljes terjedelemben ritkán játszott zeneművét, a Daphnis és Cloét is műsorra tűzik.

A tervek szerint karácsonykor újra bemutatja a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Csajkovszkíj Diótörőjét, de vendégként szerepel majd a zenekarnál az Amadinda Ütőegyüttes is.

Az évadban számos magyar és külföldi vendégművészt köszönthetnek majd Szombathelyen. Vezényli a zenekart Izaki Maszahiro japán, Hermine Pack osztrák és Ender Sakpinar török karmester, valamint dirigál Vajda Gergely, Kelemen Barnabás és Antal Mátyás, de fellép Fejérvári Zoltán zongoraművész, Győri Noémi fuvolaművész, Lakatos György fagottművész, valamint Kokas Katalin hegedűművész is.

Ismét hallható lesz a Bartók Teremben Miklósa Erika operaénekes, fellép Chisa Kitagawa japán és JongEon Lee koreai hegedűművész, valamint Szombathelyen vendégszerepel az évad során Bogányi Gergely és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy július 22. és 28. között rendezik meg az Iseumi Játékokat, amelyen előadják majd Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját és Kálmán Imre A Csárdáskirálynő című operettjét is.

Forrás: MTI
Fotó: sso.hu, Nábrádi

2018.06.11