Kulisszatitkokról – kulisszák mögött

Nyílt nap a Győri Nemzeti Színházban – Bári Edit írása

06

Mikor beköszönt a szeptember, véget ér a forró nyár, na és a szabadság, minden visszatér a régi kerékvágásba. Elkezdődik egy új év az iskolákban és egy új évad a színházakban. A teátrumi dolgozók ilyenkor „Boldog Új Évet” köszöntéssel üdvözlik egymást. Azt nem tudom, fogadalmakat is tesznek-e, de abban biztos vagyok, hogy azzal az elhatározással indulnak az évadnak, hogy tehetségük és tudásuk legjavát adják.

Ilyenkor különböző és különleges rendezvényekkel lepik meg a közönséget a színházak: utcai előadások, évadnyitó gálaműsorok és nyílt napok várják az érdeklődőket országszerte. A Győri Nemzeti Színház Évadnyitó Gálaműsorára szeptember 8-án kerül sor, ahol a nézők ízelítőt kapnak majd az elmúlt évek legsikeresebb zenés előadásaiból.

Szeptember 2-án azonban városunkban is Nyílt Napot rendezett a színház, immáron nyolcadik alkalommal. A nagy sikerű kezdeményezésre évek óta óriási az érdeklődés, hiszen izgalmas dolog „1 nap a kulisszák mögött”, ahol sok minden megtudható a színházban folyó munkáról.

Általában három időpontban (az idei év kivételével), 6 csoportban, csoportonként 30 főnek van lehetősége a kulisszajárásra. És tényleg izgalmas az egész! Színházi szakemberek, színészek kalauzolnak végig a színház épületében, kérdésekre válaszolva. A hangulat pedig vidám és közvetlen.

A látogatók testközelben tekinthetik meg a díszletet, a színpadra léphetnek, megfigyelhetik az ügyelőpultot, láthatják a kamionteret, lifteket, gépházat, próbatermet, balett termet, világosító hidat, világítás irányítást, hangosítást. Bekukkanthatnak egy-egy öltözőbe és a fodrászatba is.

A színpadhoz képest 17 méter és 9 méter magasan elhelyezkedő zsinórpadlásokról letekintve megcsodálható volt a Primadonnák című darab teljes díszlete, ugyanis a nap további különlegessége volt, hogy három igazán sikerdarab került bemutatásra a Nagyszínpadon.

A körülbelül egy órás séta alatt számos érdekes információ birtokában juthattak a résztvevők az ügyelők, a súgók, a fodrászok munkájáról, vagy akár arról, hogyan zajlik egy próba, hogyan mozgatják a díszleteket.

A nézőtéren ülve a közönség valószínűleg nem is gondol arra, hogy egy előadás igazi sikerét nemcsak az előttünk folyó játék, rendezés, teljesítmény adja, hanem a háttérben mérnöki pontossággal működő, összehangolt csapatmunka is. Precízen együtt kell működnie a világításnak, hangosításnak, díszletek, bútorok és kellékek mozgatásának, valamint a fodrászok, sminkesek, öltöztetők munkájának. A szakemberek sok esetben forma-1-es kerékcserét meghazudtoló sebességet produkálnak.

Azt hiszem, aki részt vesz egy színházi nyílt napon, mindenképpen érdekes élménnyel lesz gazdagabb, és egy színházi produkció kapcsán átérzi azt a mérhetetlen energiát és munkát, ami a sikerhez vezet.

Épp ezért ne feledjük, jövőre is biztosan lesz Nyílt Nap és Kulisszajárás a Győri Nemzeti Színházban!

Bári Edit

2017.09.05