25. Barokk Esküvő

Sulyok Attiláné írása

03

Az idén immár 25. alkalommal rendezte meg a Barokk Esküvőt és kísérőprogramjait a Győri Művészeti és Fesztiválközpont, amelyen a szerencsés pár barokk pompában mondta ki a boldogító igent 300 évvel ezelőtti szokások szerint, mesébe illő körülmények között. 25 év hosszú idő, és az, hogy 2017-ben már a negyedszázados Barokk Esküvőt tartották, már önmagában is a rendezvény töretlen népszerűségéről árulkodik.

Hazánkban egyedülálló látványosságot kínál a Barokk Esküvő, melynek csodálatos díszlete a gyönyörű barokk belváros. Városunkban 1993 óta hagyomány, akkor került először megrendezésre, és az egyik legnépszerűbb fesztivállá nőtte ki magát, amely évről évre egyre több turistát vonz városunkba. Győr az ország harmadik műemlékekben leggazdagabb városa, történetében a barokk kor kiemelkedő jelentőségű volt, melynek stílusjegyei mind a mai napig meghatározzák a belváros hangulatát. Méltóképp ápolják itt a barokk örökséget, melynek legkiemelkedőbb eseménye az augusztusban megrendezésre kerülő barokk nyári hétvége. A Barokk Esküvő a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye, méltán lehetünk rá büszkék.

Mindig vannak olyan fiatal párok, akik azt tervezgetik, hogy a Barokk Esküvőn kötik össze örökre az életüket. Minden évben többen jelentkeznek az esküvőre, közülük választják ki a szerencsés ifjú párt. 2016-ban a győri Kiss Zsuzsa Judit és Kőhalmi András fogadott örök hűséget egymásnak a barokk esküvőn Győrben, de előfordultak távolabbról érkező fiatalok is. Idén – augusztus 12-én – újra barokk pompa közepette mondta ki egy fiatal pár a boldogító igent: Nagy Anikó és Hangya Csaba. Az elmúlt 25 évben összesen közel 400-an jelentkeztek, akik a barokk esküvői pár szerepében szerették volna egymáshoz kötni az életüket.

A Barokk Esküvőhöz kapcsolódó rendezvénysorozat miatt ismét megélénkült tehát az élet a hétvégén városunk központjában, ezrek élvezték a látványosságot ezúttal is. Az idei programok augusztus 11-13. között zajlottak, fő helyszínként a Dunakapu téren és a Széchenyi téren, melyek kitűnő hátteret, díszletet nyújtottak az eseményekhez. A hétvégi rendezvény kiegészült a 9. Győri Reneszánsz és Barokk Hét programjaival, mely keretében minden nap más-más helyszínen kínáltak színvonalas koncerteket, előadásokat. A Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezői három napig tartó gazdag programsorozatot állítottak össze. Törekedtek arra, hogy minden napra jusson kiemelt produkció, de a 25. alkalomra való tekintettel igyekeztek néhány újdonsággal is szolgálni a számos közkedvelt programon kívül.

Augusztus 11-én, pénteken este – a hagyományok szerint – vidám barokk jelmezes felvonulással és a szerenáddal vette kezdetét a rendezvény, mely a vőlegény ajándéka szíve választottjának, de a menyasszonynak szóló szerenád nemcsak őt, hanem az érdeklődőket is visszavarázsolta a barokk korba. A legszebb szerelemről szóló művek hangjai csendültek fel a Zichy-palota udvarán, a Széchenyi téren pedig a Háry Jánost láthatták az érdeklődők.

A hétvége legnagyobb látványossága a barokk felvonulás volt a Belváros utcáin és a nagy érdeklődésre számot tartó Barokk Esküvő a Dunakapu téren augusztus 11-én, szombaton este. (Az igazi esküvő előtt a Széchenyi téren Bolond Esküvőt is tartottak, mely vidámságot varázsolt az emberek arcára.) A már említett, jegyespár, Nagy Anikó és Hangya Csaba valódi házasságkötésén gyönyörű barokk ruhakölteményekben ünnepeltek együtt szülők, rokonok és a város lakói. A ceremónia a barokk korabeli – XVII. századi – magyarországi főúri esküvők hagyományát elevenítette fel.

Az ifjú párt a Zichy-palotából hintó vitte a Városháza elé, ahonnan a barokk felvonulás indult, amely este hét órakor kezdődött. A menyasszonyt és a vőlegényt mintegy kétszáz barokk ruhába öltözött jelmezes kísérte házasságkötésük helyszínére, ahol az ifjú pár mesébe illő pompával fogadhatott egymásnak örök hűséget. A fanfárok hangjára – a hagyományoknak megfelelően – a Városházától indult a színpompás esküvői menet, pazar látványt nyújtva. A győriek körében hatalmas az érdeklődés, mintegy kétszázan jelentkeztek, akik beöltöztek, és részt vettek az esküvői felvonuláson. A rendezvényre minden év tavaszán lehet statisztának jelentkezni azoknak, akik aktívan szeretnének részt venni ezen a különleges eseményen. Egészen más érzés felvonulni a menetben, mint kívülről nézni – tényleg életre szóló élmény.

A barokk felvonuláson – fiatal lányok személyében – megelevenedtek az ókori erények: a mértékletesség, az igazságosság, a becsületesség, az erő és a békesség.

A belváros utcáin hömpölygő tömeg osztozott az ifjú pár boldogságában, sokan több utcán át kísérték őket a Dunakapu térig, ahol barokk szertartás jegyében fogadtak örök hűséget egymásnak. A jegyespárt Győr város jegyzője, dr. Lipovits Szilárd adta össze, a ceremónia résztvevői közül többen a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai voltak: Rupnik Károly narrátor és Nagy Balázs násznagy.

A házasságkötés forgatókönyve egy XVII. századi magyar főúri esküvő korabeli leírása alapján készült. A vőlegény térden állva kérte meg arája kezét, és a móringlevél felolvasása után lúdtollal aláírták az egykori házassági szerződést. A vőfély a menyasszony fejéről karddal vette le a virágkoszorút, és a nézők közé hajította. A fiatal pár áldást kért szüleitől, majd örök hűséget esküdött egymásnak a közönség tapsa közepette. A nyilvánosságot és a díszes öltözékeket az ifjú páron kívül a szülőknek és a tanúknak is vállalni kell. A szertartás végén a fiatalok két hófehér galambot röptettek az ég felé, melyek a szerelem és boldogság jelképei, majd átvették ajándékaikat.

Hatalmas pompa közepette, igazi álomesküvőn köthette össze az életét a jelentkező pár. Ráadásul a szervezés költségeit és izgalmait sem kell vállalniuk, csupán azt, hogy sokezres tömeg előtt, a barokk kort idéző öltözékben mondják ki a boldogító igent. Balogh Nikolett mondta, aki néhány évvel ezelőtt kötött házasságot a barokk esküvőn: „A hintókkal, ahogy mentünk végig a városon, mindenki integetett, várták azt, hogy végre megláthassanak minket. Azok a ruhák csodálatosak voltak.”. Aligha lehet szebb álma egy fiatal lánynak, hogy a „nagy napon” a barokk Győrben mondja ki a boldogító igent, és egy egész város népe ünnepelje.

A Barokk rendezvénysorozaton további különleges programokkal várták a nagyérdemű közönséget a Belváros utcáin. Kézművesek, pantomimművészek és táncosok, vásári komédiák elevenítették meg a barokk kort. Az Esterházy-palota erkélyén több alkalommal szólt toronyzene, a Baross úton és a Széchenyi téren pedig barokk táncokat mutattak be, a vállalkozó kedvűek még ki is próbálhatták ezeket. A Mare Temporis Hagyományőrző Egyesület előadásaiból jobban megismerkedhettünk a barokk kor mindennapjaival. A vásár mellett koncerteket hallgathatott a közönség, a város régi földalatti börtönében, a Rémségek Pincéjében pedig óránként zajlottak az előadások. Szombaton – a Barokk Esküvő után – került sor Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit koncertjére.

A fiatalokat és a gyerekeket is igyekeztek megszólítani: barokk árnyjáték elevenedett meg a Széchenyi téren, filmvetítés volt az Apátúr-ház udvarán.  Nagyon fontos, hogy már a gyerekek is ízelítőt kapjanak a kor hangulatából, ennek érdekében szabadtéri játékokkal, barokk játszótérrel, ügyességi feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal, régi mesterségek bemutatásával, színházi előadásokkal és ingyenes omnibuszos utazással várták a kicsiket. A Fogi Színház Csengő bongó királyságát is láthatták a gyerekek és felnőttek. Vasárnap pedig a Barokk Ügyességi Tornán kívül Hamupipőke és Mozart Varázsfuvolája varázsolta el a közönséget a Széchenyi téren. Augusztus 13-án este aztán Vásáry André koncertjével zárult a Barokk Esküvő programsorozata. Ezen a hétvégén ráadásul ingyenes barokk idegenvezetésen és városnézésen is részt vehettünk.

A győri Barokk Esküvő rendezvénysorozat az egész országban egyedülálló látványosság, országhatáron innen és túl is nagyon népszerű, az idei rendezvényre is több ezer látogató érkezett. Évről évre igazi időutazás, a résztvevők ténylegesen a barokk korban érezhetik magukat. Aki teheti, jövőre se maradjon le róla!

Sulyok Attiláné
Fotók: Sulyok Attila

2017.08.14