Tánc, árnyjáték és flashmob is lesz a 25. Barokk Esküvőn


cimlap

Sok újdonság és a hagyományok őrzése egyaránt jellemzi majd a "kereken" 25 esztendős Barokk Esküvőt, amely idén augusztus 11. és 13. között kerül megrendezésre Győr belvárosában. A sajtótájékoztatón ünnepélyes keretek között ismertették a gazdag kínálatot, és bemutatták az ifjú párt, Nagy Anikót és Hangya Csabát.

Igazi barokk hangulatból kaphattak ízelítőt a Zichy-palotában rendezett sajtótájékoztató résztvevői, akiket korhű ruhába öltözött muzsikusok és a jól ismert ceremóniamester, Zugmann Zoltán fogadott.
Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere gratulált a szervezőknek, hogy huszonöt éven keresztül sikerre tudták vinni a rendezvényt. Ebben bizonyára az is közrejátszik, hogy az ötlet remekül illeszkedik Győrhöz, hisz műemlékekben a harmadik leggazdagabb magyar város.

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatónője az idei újdonságok közül kiemelte A kémnő című táncjátékot, amely Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regénye alapján készült. Az előadás augusztus 11-én pénteken, 21 órakor lesz látható a Dunakapu téren a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre tolmácsolásában. Nagyon szeretnék megszólítani a fiatalokat, ennek jegyében színesítik a kínálatot flashmobbal, árnyjátékkal és kertmozival. Augusztus 13-án vasárnap, 20 órakor Milos Forman Amadeus című filmjét vetítik majd az Apátúr-ház udvarán. A gyermekeket mesejátékok, barokk játszótér és kézműves játszóház várja. A felnőtteknek pedig vásári komédiák, tematikus városnéző séták és különböző zenés programok biztosítanak tartalmas vagy éppen könnyed szórakozást. Természetesen nem maradhat el a Bolond Esküvő sem.

Keglovich Ferencné, a fesztivál művészeti vezetője, az európai történeti fesztiválok titkáról beszélt. Az a rendezvény tud fennmaradni, amit a város lakói a magukénak éreznek. Ezért született meg már a kezdetekkor a jelmezes felvonulás ötlete, melyen egyre többen szeretnének részt venni. A fesztivál csúcspontja a 17-18. századi főúri esküvőket idéző ceremónia. Ez egy valódi esküvő, mely egészen biztosan életre szóló élményt jelent mindenkinek, de legfőképpen az ifjú párnak, akik több ezer ember előtt fogadnak egymásnak örök hűséget. Az idei menyasszony és vőlegény, Nagy Anikó és Hangya Csaba a tavalyi barokk ceremóniát látva döntötték el, hogy jelentkeznek a Győri Művészeti és Fesztiválközpont pályázatára.

2017-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek, azaz a „megyerikumok” közé választotta a Barokk Esküvőt.

Szabados Éva
Fotó: Hatvaniné Ragány Klára

 A teljes program itt olvasható.

2017.07.18