Győrkőccirkusz, Meseváros, Mammutcsúszda, Királyplázs – Közeledik a 10. Győrkőcfesztivál!

Tudósításunk a sajtótájékoztatóról

Június 30-án indul a 10. Győrkőcfesztivál extra újdonságokkal, új helyszínekkel és neves fellépőkkel. A szülinapi partivá varázsolt sajtótájékoztatón Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója elmondta, hogy az összegyűlt városvezetők, sajtósok, barátok és kollégák létszáma is mutatja, hogy a rendezvény mindenki számára fontossá vált a tíz év alatt. Ezt bizonyítja a támogatások és együttműködések egyre növekvő színvonala és mennyisége is.

Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere visszaemlékezett a kezdetekre, amikor Kocsis Rozi először említette neki a fesztivál ötletét. Azóta a rendezvény szépen kinőtte magát, a rengeteg munkának köszönhetően. Nagy turisztikai attrakcióvá vált, mely számtalan díjat is kiérdemelt, többek között az Európai Fesztivál Szövetség minősítését két alkalommal, valamint 2010-ben és 2013-ban Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztiválként ismerték el.

Az idei megnyitó olyan szempontból is különleges lesz, hogy egybeesik az EYOF-láng visszaérkezésével országjáró körútjáról és a Győr környéki lángfutásról. Ez alkalomból városszerte számos programot szerveznek majd, hiszen a lángfutás Győrben folytatódik július 1. és 23. között. A közvetlen hangulatú sajtótájékoztatón még Hugoo, az EYOF jól ismert kabalafigurája is megelevenedett, méghozzá több példányban a Vaskakas bábművészeinek köszönhetően, széles mosolyra ingerelve a jelenlévőket.

Borkai Zsolt megköszönte a Vaskakas Bábszínház nyitottságát és együttműködő készségét. További sikereket kívánt a Győrkőcfesztiválnak, mely megmozgatja és játékba hívja az egész várost. Nagy értéke, hogy megerősíti a család fontosságát.

Kocsis Rozi kiemelte, hogy bár a Győrkőc hatalmas tömegeket vonz, igyekeznek megőrizni a bensőséges, családias jelleget. Idén is nagyon sok kedvezménnyel kedveskednek a gyerekeknek a nagylelkű támogatóknak köszönhetően. Sorra köszönetet mondott az összes szponzornak, intézménynek, vállalkozónak, mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárul a nagyszabású rendezvény sikeréhez. A legfőbb támogató azonban Győr Megyei Jogú Város, hiszen a költségvetés 80 százalékát biztosítja.

A csaknem 400 fellépő közül a sajtótájékoztató vendége volt Ungár Anikó bűvész, aki tanítványaival együtt végig jelen lesz a Radó-szigeti Győrkőccirkuszban. Két klasszikus trükköt bemutatva tisztelgett a szülinapját ünneplő fesztivál előtt. Minden évben igyekeznek újdonságokkal bővíteni a kínálatot. A 10. évforduló alkalmából az elmúlt évek legsikeresebb programjait is szerették volna újra meghívni. Kocsis Rozi azt is elárulta, hogy új helyszínnel bővül a fesztivál. Idén a Dunakapu teret is bekapcsolják játékba, ahol többek között az ország legnagyobb vizes csúszdája várja majd a kicsiket. A Király utca pedig plázzsá alakul majd pancsolókkal, csónakokkal és napozókkal.

Akik idén kezdik a fesztiválozást, azoknak fontos tudni, hogy a Győrkőcre a belépés teljesen ingyenes, csupán egy mosolygós fotót kérnek a szervezők. Ezért cserébe Győrkőckarkötőt kapnak a gyerekek, mellyel ingyenesen vehetnek részt a programokon. Sőt, a fesztiválkarszalaggal ingyen utazhatnak hazafelé a MÁV és a GYSEV vonatain. A Győrkőckarkötő azért is fontos, mert erre írják rá viselője nevét és szülei telefonszámát, így ha elkeveredik valaki a tömegben, könnyebben megtalálhatják egymást.

Főtámogatók: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA, Vill-Korr, Security Patent Kft. Támogatók: OTP Zrt.; KIA; Pannon-Víz Zrt.; EYOF; Győr-Szol Zrt.; GYSEV; MÁV-Start Zrt.; Kisalföld napilap; Alexovics Kft.; La-Villa Bt.; Horváth Állvány; Gépbér; Lakatosvilág; Győr+ Média; Oxygén Média; Frappé; Gézengúz Alapítvány

Díjak:

  • EFFE Európai Fesztivál Szövetség által minősített fesztivál 2015-2016, 2016-2017
  • Városmarketing díj 2015, 2016
  • Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál 2010, 2013
  • Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye 2012

A június 30-tól július 2-ig tartó 10. Győrkőcfesztivál teljes programja itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.06.16