Bazsóné Pongrácz Eszter: Kulisszák mögül a reflektorfénybe

Bedi Eszti Emlékdíj és Gála 2017

Hol is kellene kezdeni, hiszen ez egy olyan történet, amelyről nagyon sokat lehetne beszélni. Kezdjük talán Esztivel. Bedi Eszti 1997 óta volt a Győri Nemzeti Színház munkatársa, súgóként, rendezőasszisztensként, szervezőként, barátként dolgozott a teátrumért és a kollégákért. Mindezeken túl pedig segítője volt a Vaskakas Bábszínháznak és a Győrkőcfesztiválnak. Igen, múlt időben, mert 2016. augusztusában tragikusan fiatalon távozott közülünk.

Bedi Eszti emlékére Venczel-Kovács Zoltán színművész és Tóth Zoltán fotós díjat alapított, melynek a megemlékezésen és tiszteletadáson túl fontos célja, hogy a kulisszák mögött dolgozó kollégák munkáját elismerjék. Ők azok, akik a reflektorfényből és a felcsattanó tapsviharból kimaradnak, de az alkotók által színpadra álmodott darabhoz minden tudásukat hozzáteszik. Nélkülük nem létezne színház. Esztire emlékezve a díjalapítás ötlete hamar megszületett, és megkezdődtek a munkák. A több hónapos időráfordításért és remélhetőleg hagyományt teremtő kezdeményezésért őszinte köszönet illeti mindkettőjüket, s a később hozzájuk csatlakozó Lengyel Józsefet.

A hangosítók, világosítók, fodrászok, öltöztetők, díszítők, kellékesek, valamint a súgók-asszisztensek és az ügyelők közül sorsoltak egy-egy munkatársat. Az így kiválasztott jelöltek egy rövid videofelvételen mutatkozhattak be, és a közönség internetes szavazással dönthetett arról, hogy ki legyen az első Bedi Eszti-emlékdíjas háttérdolgozó.

A jelöltek a következők voltak: Bazsóné Pongrácz Eszter fodrász, Abdai Bálint hangosító, Fehér Zoltán kellékes, Barti László díszítő, Baracsi Orsolya jelmeztervező, Vlasics Rita súgó, Karácsony Angéla ügyelő a Győri Nemzeti Színházból és Horváth Bálint, a Vaskakas világosítója.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Vaskakas Művészeti Központban, 2017. június 12-én került sor, egy jótékonysági Gála keretében. Az előadás Papp Norbert festőművész, homokanimátor produkciójával kezdődött, majd olyan művészek következtek, akikkel Eszti sokszor és sokat dolgozott együtt; vagy azért, mert győri művészek, vagy azért, mert vendégszereplőként, rendezőként városunk kulturális életét gazdagították. Csak a felsorolás szintjén: Bereczki Zoltán, Berkes Gabriella, Bot Gábor, Fehér Adrienn, Jáger András, Járai Máté, Molnár László, Nagy Balázs, Papp Norbert, Posonyi Takács László, Simon Kornél, Szikra József, Szulák Andrea, Tunyogi Bernadett, Ungvári István, Vas Kitti Jázmin, Venczel-Kovács Zoltán.

Túlzások nélkül állíthatom, hogy a közönségnek csodás élményben volt része. Köszönjük a fellépőknek az élményt, a megemlékezést. Ennyi varázslatos hang, dal egy este, egy helyen tényleg különleges érzéssel tölti el az embert. Az énekszámok, versek között sor került a jelöltek bemutatkozó videofelvételeinek levetítésére, majd végül a hivatalos eredményhirdetésre: az első Bedi Eszti-emlékdíj tulajdonosa Bazsóné Pongrácz Eszter fodrász lett, akinek szívből gratulálunk!

A fődíj egy pihentető hétvége két fő részére, valamint Eszti kedvence, a maci, ebből viszont kettő is. Igaz, nem aranyból, mint az Oscar szobrocska: az egyik egy csodálatos alkotás agyagból, a másik pedig szintén egy tünemény, Lengyel József által készített mackó formájú torta.

A szponzoroknak, támogatóknak köszönhetően a többi jelölt és fellépő sem távozott üres kézzel, de ami ennél sokkal fontosabb: az elismerés, ha megköszönik, értékelik a munkát! Köszönet illeti mindenért a kezdeményezőket, résztvevőket, fellépőket, szponzorokat és természetesen az ezúttal is a „takarásban” helytálló segítőket.

Így kerültek ezen az estén reflektorfénybe a kulisszák mögött tevékenykedők, így zajlott le ez első győri „Oscar Gála”, így emlékeztünk együtt Bedi Esztire.

Bári Edit

2017.06.14