„Lászlóban lettünk kereszténnyé és nemzetté…”

Az emlékezés öt napja – Szent László-napok

A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Már a Szent László-napok kapcsán megszervezett sajtótájékoztatón megszólalók száma is jelzi, hogy mekkora összefogással készül Győr városa a nevezetes évfordulóra június 23. és 27. között.

Borkai Zsolt, városunk polgármestere elmondta, hogy példaértékűnek tartja, ahogy sikerült összehangolni a város három napos történelmi fesztiváljának világi programjait a Győri Egyházmegye szakrális és egyéb rendezvényeivel. A városi programsorozatból kiemelte a városi díszközgyűlést, ahol is a hagyományoknak megfelelően idén is átadják a Szent László-díjat.

Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy milyen kitüntetett helye van a győriek életében Szent Lászlónak. Míg máshol egy, a június 27-éhez közeli vasárnapon tartják nagy királyunk ünnepét, addig Győrben mindig aznap, a hivatalos ünnepen. Ez a sajátosság teszi lehetővé, hogy öt egész napunk van arra, hogy Szent László erényeit felelevenítsük, és ezek közül általunk követendő irányokat találjunk. Az egyházmegye színes és változatos programokkal készül a szakrális eseményeken túl is: tudományos konferencia, egyházzenei áhítat, színielőadás, szabadtéri koncert szerepel a kínálatban. Mi több, e jubileumi évben Győr ad otthont a Katolikus Társadalmi Napoknak is, amelynek fő témája idén a család. A Szent László-napok egyházmegye által szervezett részletes programja itt olvasható. A nagyszabású rendezvényről rövid reklámfilm is készült, amely az alábbi linken tekinthető meg.

A világi programokat szervező fesztiváliroda igazgatójától, Tóthné dr. Kardos Krisztinától megtudtuk, hogy a rendezvénysorozat június 23-án (pénteken) 17 órakor egy több mint 300 fős, lovagkort idéző kosztümös felvonulással veszi kezdetét. A menet útvonala: Városháza – Káptalandomb – Aranypart. Immár hatodik esztendeje, hogy ezen a vízparti, árnyas területen rendezik meg a programok jelentős részét, s úgy tűnik, ez a megoldás a nagyközönség tetszését is elnyerte. A rendezvény fő helyszínén, az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok várják a közönséget. A gyermekek számára a látogatható jurták, kézműves foglalkozások, élő történelemórák, sok-sok középkori játék hozza közelebb e kort. A rendezvény csúcspontjai az igazi lovagi tornákat felidéző viadal, a Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó ütközet, melyben a hagyományőrző csapatok kb. 50 lóval, teljes harci öltözetben vesznek részt. A Szent László-napok világi programjai a Győri Művészeti és Fesztiválközpont honlapján olvashatók.

A Szent László-napok összes rendezvénye díjtalanul látogatható.

B. E.
Fotók: Vas Balázs

2017.06.13