Ítélet Magyarországon

Filmbemutató a börtönben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Nagytermében november 18-án kedden, 10 órakor fogvatartottak, bírók, ügyvédek, ügyészek és a sajtó képviselői gyűltek össze. Az  Ítélet Magyarországon című romák elleni sorozatgyilkosság ügyében lefolytatott pert dokumentumentáló filmet nézték meg együtt, hogy azután Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok vezetésével és Hajdú Eszter filmrendező valamint Mester Sándor producer és zeneszerző részvételével beszélgessenek a témáról.

A különleges alkalom céljáról az intézetparancsnok elmondta, az előítélet átjárja a társadalmat, a börtön pedig annak lenyomata. Szeretnék megerősíteni az elfogadás szellemét az intézményben. A sajtó képviselőit pedig azért hívták meg, hogy segítsenek tájékoztatni a nagyközönséget a börtönben folyó munkájukról, melyet tömören úgy lehetne megfogalmazni: reintegráció. Azaz törekvés, hogy a börtönből szabaduló emberek minél könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

A súlyos, egész társadalmat megrázó eseményt feldolgozó Ítélet Magyarországon nagyon erős alapot szolgáltatott a beszélgetéshez, mert többeket húsbavágóan érintett a téma. A dokumentumfilm hátterében a következő események állnak: 2008 júliusa és 2009 augusztusa között Északkelet-Magyarország különböző településein kilenc, romák ellen elkövetett támadás során 16 lakóházat támadtak meg, 11 Molotov-koktélt használtak, 63 lövést adtak le fegyverekből, amely események során 55 személyt ért támadás, közülük 5 súlyosan megsérült, 6 ember meghalt. A támadássorozattal gyanúsított személyeket elfogták, és bíróság elé állították. Az alkotás különlegessége, hogy végigdokumentálja a tárgyalássorozat mind a 167 napját. A forgatások 2011. március 25-én kezdődtek, és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget.

Hajdú Eszter rendező azért határozta el, hogy stábjával minden egyes napot rögzít, hogy ezzel emléket állítson az áldozatoknak. A történethez hozzátartozik, amikor a forgatás elkezdődött, akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per 1 év alatt lezajlik, ám két és fél év lett belőle. A per során az első néhány és az utolsó pár napon nagy volt a nemzetközi és magyar média érdeklődése, a tárgyalási napok túlnyomó többségén azonban semmilyen sajtó sem vett részt. Hajdú Eszter viszont a teljességre törekedett, ráérezve a különleges lehetőségre, így egy exkluzív, egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülállóan súlyos ügyről.

A film megtekintése a helyszín miatt is hosszútávú hatást kifejtő élményt jelentett. Egy tárgyalást követ végig a néző, mely nem kitalált helyzet, hanem nem is olyan régen valóban lezajlott. Ez a tudat kiélezett figyelmet parancsolt mindenkire. Az első képkockáktól kezdve megragadják a figyelmet az egymást abszurd kimértséggel követő jelenetek. Abszurd a bírósági tárgyalás merev formalitása és a mélyben feszülő harag és fájdalom. Nehéz szavakba foglalni azt a helyzetet, amikor a feleséget kérdezik férje meggyilkolásának körülményeiről, miközben hátába a feltételezett gyilkosok tekintete fúródik. Amikor előtte szintén meggyilkolt kisfiának sérüléseit elemezte a rendőrségi szakértő. Fájdalmas, kegyetlen és képtelen szituáció, de mégis megtörtént. Magyarországon történt, nem is olyan rég.

A film ezeknek a helyzeteknek a bemutatásával megkerülhetetlen kérdéseket vet fel. Kérdéseket a rasszizmusról, az emberség elveszítésének okairól, erkölcsről, az igazságszolgáltatás nehézségeiről és a jövőről. Hiszen az ügyben ítélet született, de megoldás az egyre súlyosbodó problémára, nem...

Bátor alkotásról van szó, mely megadja a lehetőséget a szembesülésre, és így arra, hogy rádöbbenjen a néző, valaminek változnia kellene. Leginkább az embernek, aki az Élet színpadán alakítója az egyes jeleneteknek. Felelős résztvevője a közös nagy „színdarabnak”. A szembesítés a legégetőbb kérdésekkel nagyon fontos küldetés, nem véletlen, hogy a filmet ezidáig a világ 28 országának 30 fesztiválján mutatták be, és 14 nemzetközi díjjal jutalmazták. Ahogyan Bujdosó Bori újságíró fogalmazott: „Itt a film, amit minden magyarnak látnia kell... ”.

A filmet követő beszélgetés nagyon hasznos volt mind a fogvatartottaknak, mind a többi jelenlévőnek. Hajdú Eszter a fogvatartottakat kérdezte a film hatásáról, és ennek kapcsán élénk beszélgetés alakult ki az alkotók és a teremben talán legérintettebbek között. Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsnok ismét beszélt arról, hogy mit jelent a reintegrációs program, melynek egyik hatékonynak bizonyuló lépése volt a filmvetítés is.

Szalay László bv. százados, nevelő pedig kiemelte a művészet szerepét, mely képes jobbá tenni az embert. Például a költészet, mely szimbolikusan a jóság és szépség magjait ülteti az emberek lelkébe. Egy vers akár egy egész életutat is magában sűríthet. A művészet hatásait a mindennapi gyakorlaton keresztül tapasztalják, és azt is, hogy nem mindegy, milyen művészetről van szó. Ennek tudatában színházi előadásokat, klasszikus zenei koncerteket is szerveznek a fogvatartottaknak. Pozitív életpéldákat is mutatnak, azaz olyan embereket hívnak meg, akik saját életükkel igazolják, hogy ki lehet emelkedni, hogy az ember kezébe veheti a sorsát.

Törekvésük megvalósításában nagyon sokat segíthetnek azok a szervezetek és magánszemélyek, akik szívügyüknek érzik, hogy tegyenek valamit az ügyben. Például előadásokkal, kulturális programokkal, képzésekkel. Nyitottan várják mindazokat, akik valamilyen értékkel szeretnének hozzájárulni a munkájukhoz.

Az Ítélet Magyarországon dokumentumfilm előzetese itt tekinthető meg, hivatalos Facebook-oldala pedig itt található.

DÍJAK:
Verzió Human Righs Film Festival, Budapest - Audience award
Listapad International Film Festival, Minsk - Grand Prix for the Best Documentary
CineDoc International Film Festival, Georgia - BEST FILM AWARD
Sarajevo Film Festival, 2014 -SPECIAL JURY PRIZE
Sarajevo Film Festival, 2014 -HUMAN RIGHTS AWARD FOR THE BEST FILM
Sarajevo Film Festival, 2014 -AUDIENCE AWARD
DokuFest, Kosovo International Film Festival, 2014 -BEST FILM AWARD (human rights category)
One World Prague, Checz Republic, 2014 - BEST FILM AWARD
GoEast-Wiesbaden, Germany, 2014 - BEST DOCUMENTARY FILM AWARD
London-Open City Film Festival-2014 - GRAND JURY AWARD
International Documentary film Amsterdam, IDFA - NOMINATION 2013
Trieste International Film Festival, Italy - Central European Initiative AWARD, 2014
Nancy Lorraine International Film Festival - BEST DOCUMENTARY FILM AWARD , 2014
Glasgow Document International Film Festival, 2014 - SPECIAL MENTION

Szabados Éva


2014.11.25