Templomaink tegnap és ma

Magyar Ispita

December 4-én, csütörtökön 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita kiállítóterében(Nefelejcs Köz 3.) Templomaink tegnap és ma címmel kiállítás nyílik. A Győr-Moson-Sopron megye templomépítészetét 1897 és 2014 között bemutató tárlat 2015. február 8-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Tutervai Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara Elnöke, a tárlatot pedig Golda János építész nyitja meg. A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara és Győr Megyei Jogú Város támogatásával valósult meg.

 A tárlat a megyehatáron belül nem csak a jól ismert épületeket, hanem szinte az összes, a korszakban létrejött templomot bemutatja. Ugyanakkor túlmutat a szűkebb régió határain; az európai folyamatok tükrében megjelenő negyvenöt alkotáson keresztül a korszak hazai történései is kirajzolódnak.

 A tárlat célja, hogy a példák e sokrétű, a különböző felekezeteket is egymás mellé állító feldolgozásával hozzájáruljon a forma és a funkció, a megbízó és az építész, a falusi és a városi környezet, az egyes felekezetek és a közösségek különböző viszonyainak értelmezéséhez templomépítészetünkben.

 További információ a múzeum honlapján található.

 

2014.11.25