Retro Live koncert a győri Négy Évszak Fesztivál nyári nyitányán

Szilvási Krisztián tudósítása

Retro Live címmel maratoni koncert adja meg messzire hordó alaphangját június 17-én a győri Négy Évszak Fesztivál 2017-es nyári programkínálatának, amelyen a ’90-es évek legnépszerűbb magyar csapatai lépnek színpadra legnagyobb slágereikkel. A szuperkoncertet megelőző és követő kulturális pezsgés június elejétől augusztus végéig ezúttal is zenei, színházi, táncos, irodalmi, gyermekeket megszólító, kiállításos, gasztrojellegű, ünnepi megemlékezésű, hagyományőrző és sportközpontú átélnivalókkal várja a Találkozások Városában élőket, és ide ellátogatókat.

Az idei győri nyár a kulturális és szórakoztató programok mellett a sportról is szól, köszöntötte a megjelenteket Borkai Zsolt polgármester a május 25-i sajtótájékoztatón. Hiszen, mint elmondta, a Négy Évszak Fesztivál mellett ezúttal július 23. és 29. között az Európai Ifjúsági Olimpiára is óriási figyelem irányul – nemcsak a fizikai küzdelmek és teljesítmények révén, hanem az ezeket kísérő kulturális programok tekintetében is. „Általa szeretnénk megismertetni Magyarország és Győr kultúráját a résztvevő 50 országgal, de úgy gondoljuk, szükséges a hagyományokat is folytatni, amelyek most már több mint 10 évvel ezelőtt kialakultak városunkban.”

„Külön öröm számomra, hogy ebben az évben is tudjuk biztosítani a győriek és az ide látogatók számára azokat a fesztiválelemeket, fellépőket, a kultúra különböző színterein megjelenő művészeteket és produkciókat, amelyekkel még színesebbé és sikeresebbé tudjuk tenni ezt a várost, valamint hogy a közösségi életet folyamatosan tudjuk szélesíteni.” Az elmondottakkal egybecsengően rendkívüli eseményként debütál a Retro Live nyárnyitó koncert, amelynek keretében a ’90-es évek legnagyobb magyar slágerei töltik majd be a Dunakapu teret. „Minden évben igyekszünk egy lépcsőfokkal feljebb jutni, és ezzel az összeállítással szerintem most is sikerülni fog ez. Úgy gondolom, egy nagyon jó nyárnak nézünk elébe.”

Zámbó Attila, a Retro Live produkció producere elmondta, hogy hosszú programmal készülnek, ezért is kezdődik a nyárnyitó koncert június 17-én, szombaton este az elmúlt évektől eltérően korábban, 20 órakor, hiszen „ilyen színvonalas és ilyen számos zenekart felvonultatni 20 percben nem lehet”. De milyen fellépőkről is van szó pontosan? A ’90-es évek azon magyar pop-, disco-, rap-hip-hop zenei világát meghatározó slágergyárosokról, akik közül név szerint itt lesz majd DJ Dominique, az Első Emelet, Betty Love, a Splash, a Happy Gang, a Hip Hop Boyz, Sub Bass Monster, Csordás Tibi a Fiestából, a V-Tech, valamint Zoltán Erika.

A producer hangsúlyozta, hogy a koncert címének megfelelően élő produkciókat láthat majd a közönség. „Ezen zenekarok némelyike már nem is aktív, míg néhányuk természetesen az, de nem feltétlenül az élő műfajt képviselik.” Ezért ehhez a fellépéshez sokat kell(ett) dolgozni: már az év első hónapjaiban megkezdődtek az élő próbák, amelyekhez alakítottak egy nagy zenekart, a sztárok pedig rendre, napról napra váltották egymást, hogy a megaslágerek élőben is tökéletesen szóljanak. „Ha a koncert olyan jó hangulatban telik majd, ahogyan a próbák, akkor már nyertünk is.”

A sajtótájékoztatót vezető Domanyik Eszter, a Városmarketing és Programszervezési Főosztály főosztályvezetője ezután fordult a jelenlévő két sztárvendéghez, köszöntvén Kefirt a V-Tech-ből és Csordás Tibit a Fiestából. Kefir elmondta, hogy a kezdeti nehézséget az jelentette, milyen lesz egy idegen zenekarral játszani, de aztán hamar kiderült, hogy „ezek a zenészek a mi zenészeink is, mert amikor élőben színpadra áll a Fiesta vagy a V-Tech, akkor ezek a session zenészek az ilyen nagy brigádokból kerülnek kiválasztásra.” Aztán Csordás Tibi heves bólogatásától kísérve Kefir még elmondta, azt sajnálja csak igazán, hogy a sok fellépős koncert miatt nem tud majd annyit a színpadon tölteni, amennyire igazából igénye lenne. Hiszen „a V-Tech zenekarnak már több mint 20 slágere van, amire nem lesz idő, hogy mindet előadjuk”. „Nekem is ez a bajom – vette át a szót Csordás Tibi –, hogy amikor ilyen jó buli kerekedik, az ember nehezen hagyja el a színpadot. Már a próbán is érződött, hogy tovább maradtunk volna.” Majd szóba került a két énekes néhány győri élménye is, amelyek természetesen mind kizárólag pozitívak.

Az idei nyári fesztivál összekapcsolódik egy grandiózus projekttel: Győr pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet propagálva a város művészeti, közgyűjteményi és közművelődési intézményei június 10-én, szombaton egész napos rendezvénnyel készülnek. A részletekről a Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetője, Szombati-Serfőző Eszter beszélt, aki elmondta, az EYOF-ot követő hatalmas projekten már gőzerővel dolgozik a város mind a kulturális intézmények bevonásával, mind a városmarketing főosztállyal, mind pedig a különböző művészeti csoportokkal. Ennek egyik mérföldköve a június 10-én megrendezésre kerülő Nyílt nap, amelyen a felsorolt intézmények kitelepülnek a Széchenyi térre, hogy különböző programokkal, kézműves foglalkozásokkal és egyéb, gyerekeknek szóló látványosságokkal mutassák meg magukat, „azokat a tevékenységeket, amelyeket a mindennapjaik során végeznek, hogy láthatóvá váljon, mekkora értéket képvisel Győr város kulturális élete”.

A téren felállított színpadon az egyes intézmények különböző produkciói zajlanak majd, amelyek megkoronázásaként este 20 óra 30-kor a Győri Nemzeti Színház nagy sikerű Primadonnák című darabja lesz látható. A Vaskakas Bábszínház a múzeum előtti területen gyerekprogramokkal, illetve előadásokkal várja a látogatókat. „Hogy miért nyílt nap? – folytatta Szombati-Serfőző Eszter. – Mert szeretnénk az embereket bevonni egy kicsit a kulisszák mögé is, ezért számos intézményünk megnyitja a kapuit előttük.” Ennek során például a Győri Balett egyik próbája szabadon megtekinthetővé válik csakúgy, mint a Győri Filharmonikus Zenekar aznapi próbája, illetve a Generációk Háza is nyitott kapukkal várja az érdeklődőket. „Szeretnénk a kulturális intézményeinket közelebb hozni az emberekhez, szeretnénk minél jobban megismertetni őket és tevékenységeiket.”

Domanyik Eszter ezután tért rá a Négy Évszak Fesztivál kínálatának már évek óta jól megszokott struktúrájára, kiemelve a nagyobb volumenű, programok egész sorát magukban foglaló rendezvényeket: 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok (Baross út, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára, június 8-10.); XIII. Magyar Táncfesztivál és III. Gyermek Táncfesztivál (II. János Pál tér, Vaskakas Művészeti Központ, Győri Nemzeti Színház, június 18-25.); Szent László-napok (Aranypart, június 23-25.), amely idén a Szent László-emlékév miatt összekapcsolódik az egyház kulturális, szakrális és világi programjaival több helyszínen is; Múzeumok Éjszakája (a Rómer Múzeum kiállítóhelyei, június 23-25.); 10. Győrkőcfesztivál (Belváros, Radó-sziget, Mihálkovics sétány, június 30. – július 2.), amelynek nyitónapján érkezik vissza az országjárásra indult olimpiai láng a városba.

A tavalyi, rendkívüli sikert jelentő Nyáresti koncertre idén a Punnany Massif érkezik fellépőként (Dunakapu tér, július 8.); Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (kulturális kísérőrendezvények és szurkolói zóna a Dunakapu téren, július 23-29.); Barokk Esküvő (Széchenyi tér, Dunakapu tér, augusztus 11-13.); Augusztus 20. Győr (Marcalváros I., augusztus 18-20.); X. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál (Dunakapu tér, augusztus 24-27.). A nyárzáró koncertre pedig augusztus 26-án este kerül sor a Városház téren, amelynek a fellépője egyelőre még titok, viszont az ígéretek szerint idén is világsztárok, világslágerekkel lépnek majd színpadra.

A Négy Évszak Fesztivál rendezvényei részletes programfüzetben összefoglalva letölthetők Győr honlapjáról, illetve az egyes programok megtalálhatók a város hivatalos Facebook-oldalán is.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2017.05.26