Tűz és vászon – E. Szabó Margit, Illéssy Zoltánné és Weninger Varga Ilona

Tudósításunk a megyei könyvtárban látható kiállításról

Április 21. óta látható Tűz és vászon címmel E. Szabó Margit textilművész, Illéssy Zoltánné tűzzománc művész és Weninger Varga Ilona ikonfestő közös kiállítása a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében (Győr, Baross G. u. 4., II. emelet). A tárlat május 26-ig, díjtalanul látogatható.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár új, multifunkcionális galéria tere elsősorban a helyi és a városba látogató kortárs alkotók számára biztosít lehetőséget, hogy a képző- és iparművészet, valamint a fotográfia területén egyéni és csoportos tárlatok formájában bemutatkozzanak a művészetkedvelő közönség előtt. Ennélfogva kiemelkedő figyelmet érdemel a német származású kőbányai alkotók Tűz és vászon című, minden szempontból rendkívül színes alkotásokat felvonultató csoportos kiállítása, amely a Magyarországon élő német közösségek, a Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzata és a Kőbányai Német Önkormányzat összefogása révén valósulhatott meg.

E. Szabó Margit, Ferenczy Noémi-díjas textilművész 1969-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán szövött anyag, szőnyegszövő és gobelin szakon. Textilmunkái mellett folyamatosan alkot más képzőművészeti technikák bevonásával. Számos művében a kollázst mint vegyes technikát alkalmazza, vagy virtuóz hengergrafikákat készít, amelyek inspirációs forrását a műtermében sorba állított, felcsavart szőnyegek látványa adta. Egyik legismertebb nagysikerű kiállítássorozta a „Szín-arany, Szín-ezüst, Szín-bronz” címmel megrendezett tárlatok voltak, amelyek technikai sokszínűségük révén a művész életörömet igenlő, szabad kísérletező kedvvel „felvértezett”, izgalmas fantáziavilágát tárták a szemlélő elé. Művei szimbólumokban gazdag, árnyalt jelentéshordozók, amelyek a Nap, a Hold és a Föld jelképvilágát megidézve a világmindenség színeinek és formáinak örök birtoklói.

Illéssy Zoltánné Naszádos Ilona különleges, tűzzománc képei egy sokrétű technikai tudást igénylő alkotómódszerről árulkodnak. Művei kapcsán a technika elsődleges szerepét e szavakkal jellemezte a kiállító művész: „Tűzzománccal nem túl sokan foglalkoznak elsődleges alkotói tevékenységként, de tudható, hogy a legtöbb művész megpróbálkozik vele az útkeresése során. – Ami a táblákon látható, egy perc alatt születik meg, a végeredmény az, amit a tűz kiad magából”. A tűzzománccal történő foglalkozást a fényképész sötétkamrában töltött perceihez hasonlította. Várakozás a megfelelő pillanatra, amikor megfelelő hőfokon elkészül az alkotás. A figurális tűzzománc kompozíciókat készítő művész rendszeres résztvevője egyéni és csoportos művészeti tárlatoknak. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai könyvtárában bemutatott „Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed” című nagy sikerű kiállítása a kőbányai Szent László Napok nyitó rendezvényeként a magyar szentek példaadó élettörténetét bemutató sorozattal várta az iparművészet világát felfedezni vágyó művészetkedvelőket.

Weninger Varga Ilona ikonfestő 1944-ben született a fővárosban. A Budapesti Tanítóképző Intézet rajz speciálkollégiumban ismerkedett meg az alkotóművészet világával, amely hittantanári tevékenysége mellett életének meghatározó részévé vált. Az ikonfestészet iránti érdeklődését egy 1996-os, görögországi zarándokúton szerezett élményei keltették fel. Sallai Géza egyetemi tanár vezetésével, a Szent Lukács ikonfestő körben töltött 10 év során sajátította el az ikonfestészet saját festői nyelvezetét, a fordított perspektíva alkalmazását, a tojás-tempera technikát, és ezekkel párhuzamosan az ikon teológiai alapját, a „festett teológiát”. Rendszeres résztvevője csoportos kiállításoknak, alkotásai szerepelnek a Kőbányai Német Önkormányzat évenkénti kiállításain a Kőbányai Körösi Kulturális Központban.

A kreatív alkotás öröme megbecsülésre méltó nagy ajándék, amelyben azok a szerencsés alkotók, képzőművészek és alkotó emberek részesülnek, akik számára természetes a kívül látott szépségek és belső értékek színek és formák játékára építő elmesélése. A Tűz és vászon kiállításán bemutatott műveket a technikai felkészültség, a régi hagyomány tisztelete és az újító szándék közös útja jellemzi. A kísérletező alkotókedv útkeresései a színek, a látványos formavilág és a narratív cselekmény világában játszódnak. Ahogyan Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója fogalmaz: „Szeretettel ajánlom mindenki számára e csoportos kiállítást, aki néhány percre szeretné elhagyni komfortzónáját, és a mindennapi történések kihívásai mellett, a művészet szeretetének jegyében szívesen töltene el néhány pillanatot a képzőművészet világában”.

A kiállítás május 26-ig látogatható, május 22-től csak előzetese bejelentkezés alapján (telefonszám: 06/30/678-9776) délelőtt 9 és délután 16 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2017.05.18