2254

Mozart, Bartók és Bruckner művekkel indítja az évadot a Concerto Budapest


Mozart D-dúr zongoraversenyével, Bartók III. zongoraversenyével és Bruckner IX. (d-moll) szimfóniájával indítja a 2017/18-as évadot szeptember 23-án és 24-én a Concerto Budapest Várjon Dénes zongoraművész közreműködésével.

Október 14-én és 15-én Borisz Berezovszkij zongoraművész Csajkovszkij II. zongoraversenyét és Schubert IX. szimfóniáját adja elő a Keller András vezényelte zenekarral a Zeneakadémián. November 29-én Antje Weithaas hegedűművész, Kaczander Orsolya fuvola- és Polónyi Ágnes hárfaművészek Beethoven D-dúr hegedűversenyét és IV. szimfóniáját, valamint Takemitsu Toward the Sea II. darabját mutatja be a Zeneakadémián.

Richard Strauss és Bartók művei szólalnak meg Héja Domonkos vezényletével Tabea Zimmermann brácsista és Várdai István csellista előadásában december 7-én. A karácsonyi koncerten Anna Vinnitskaja, Jevgenyij Koroljov és Ljupka Hadzigeorgieva Bach műveket ad elő a Zeneakadémián. A 2018-as év első nagykoncertjén Perényi Miklós 70. születésnapját ünneplik Dvorák és Schumann dalaival a születésnapos művész közreműködésével. Január 18-án Rácz Zoltán vezényletével és Berecz Mihály zongorista közreműködésével a Müpában Bernstein, Gershwin és Stravinsky művei hangoznak el.

Erkel, Dubrovay, Kodály és Liszt alkotásai szólalnak meg Medveczky Ádám vezényletével, Jávorkai Sándor hegedűművész, Jávorkai Ádám csellóművész és Cser Krisztián operaénekes előadásában a Pesti Vigadóban január 26-án. Sosztakovics és De Falla műveit tolmácsolja február 18-án a Müpában Angela Hevitt és Devecsai Gábor Keller András vezényletével. Március 4-én Mozart-nap lesz a Zeneakadémián külföldi vendégszólisták, mások mellett Hennig Kraggerud és Alexander Janiczek szereplésével.

Március 21-én a Müpa ad otthont a #Favoritok bérletbe sorolt koncertnek, amelyen a Dukas-, Snétberger- és Milhaud-darabok mellett McLaughlin Gitárverseny című darabjának magyarországi bemutatója is elhangzik. Április 7-én Khatia Buniatishvili Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét mutatja be, május 9-én Muszorgszkij-, Prokofjev- és Szkrjabin-műveket ad elő a zenekar Keller András vezényletével és Lucas Debargue zongorista közreműködésével a Müpában.

Az évadzáró nagykoncerten Bach- és Bartók-darabok hallhatók május 19-én és 20-án a Zeneakadémián. Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának jubileumi előadásán Rost Andrea szoprán és Sebestyén Miklós basszbariton lép színpadra.

A Magyar Kincsek Bérletben november 18-án az évben kerek születésnapokat ünneplő két zeneszerző, Orbán Görgy és Csiky Boldizsár műveit hallhatják az érdeklődők Kruppa Bálint hegedűművész és a Szent Efrém Férfikar részvételével Rácz Zoltán vezényletével. Április 25-én Hubay Jenő, Veress Sándor és Joachim József művei csendülnek fel a Pesti Vigadóban Miranda Liu, Pablo Hernán Benedí, Charlotte Saluste-Bridoux hegedűművészek tolmácsolásában. Március 18-án Vajda János, Szervánszky Endre, Bartók Béla és Mihály András műveket vezényel Rácz Zoltán.

Folytatódik a Premier sorozat, a nagykoncertek után 22 órától kortárs zeneszerzők darabjait mutatják be első alkalommal a közönségnek. A januári estén Kondor Zoltán Zongorovarsenye hangzik el Csalog Gábor zongorista tolmácsolásában és Rácz Zoltán vezénylésével a Zeneakadémián. Április 7-én Klenyán Csaba klarinétművész részvételével Wolf Péter Klarinétversenyének ősbemutatóját hallhatja a közönség. A május 19-i nagykoncert után Vidovszky László Break című művének ősbemutatója lesz.

A Concerto Budapest két sorozatot is kínál a gyerekeknek, a Manó koncerteket és a ZajonGO foglalkozásokat Simon Izabella zongoraművész vezetésével. A Hallgatás Napja október 21-én lesz a Concerto Budapest az UMZE kamaraegyüttes szervezésében a Budapest Music Centerben.

A bérletvásárlás már tart, a szólójegyeket június 6-tól lehet megvásárolni.

Forrás: MTI

2017.05.10