Chilétől Győrig

Különlegességek az Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztiválon

2017-ben immár 16. alkalommal kerül megrendezésre neves külföldi vendégszereplőkkel az Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál május 11-én. Az egész héten tartó rendezvénysorozat egyik állomása Győr városa. Az eddigi évektől eltérően új helyszínt kapott a rendezvény, így a Zichy-palota történelmi falai között csendülnek fel akusztikus gitáron játszott dallamok klasszikus és jazz stílusban, modern technikák használatával, mint a dél-amerikai Tatap és fingerstyle.

Igazi kuriózumnak számít az Andres Godoy chilei gitárművész nevéhez fűződő Tatap technika, amely egykezes, négyujjas speciális pengetési módszer. Kialakulása a gitárművész saját személyes történetéhez kapcsolódik, aki 14 évesen egy tragikus baleset következtében elvesztette jobb karját, ennek ellenére mégsem hagyta abba a gitározást.

Az olasz származású Edoardo Bignozzi 13 évesen kezdett gitározni, majd zongorázni. 1994-egy római neves hangversenyen elért eredménye miatt pályafutása gyökeresen megváltozott, így munkássága az érdeklődés középpontjába került. Zenéje valahol a jazz és a klasszikus között helyezkedik el, amelyben felfedezhetők brazil és indiai hatások.

Stanislav Barek a cseh akusztikus gitárvilág első számú alakja. A nyugati könnyűzene térhódításával stílust váltott, az amerikai ragtime és fingerstyle stílusában kezdett játszani szólóban és vált ismertté Európa-szerte.

Szabó Sándor gitárművész, zeneszerző, zenekutató a 16 húros és bariton gitárok mestere, továbbá a Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál fő szervezője és utazó nagykövete. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új és az ősi irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós és improvizációs technikák szintézisének szolgálatába állította.

A rendezvény az Akusztikus Gitárzene Egyesület és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében valósul meg. További részletek a mufegyor.hu és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont hivatalos Facebook-oldalán olvashatók.

Győri Művészeti és Fesztiválközpont

2017.05.08