1590

Republic: Kimondom a neved

14 dallal készült el az új lemez

Két évvel a többszörös platinalemezzé nemesült Rajzoljunk álmokat! után elkészült az új Republic album. A Kimondom a neved albumán 14 friss szerzemény található magukról, a világról és mindarról, ami körülveszi őket…

Mostanra annyi újabb gondolati és zenei mondanivaló fogalmazódott meg a zenekarban, amelyből összeállt egy új nagylélegzetű Republic lemez. A május 4-én megjelenő album egyenes folytatása a pontosan két éve kiadott Rajzoljunk álmokat! zenei anyagának, mindamellett megtartja az együttes gyökereit is. A magát „lakossági beat” zenekarként aposztrofáló csapat ismét hozza azt a pop-folk-rockos hangzást, amiért a szívünkbe zártuk őket.

A Kimondom a neved első, címadó dalának születésére így emlékezik vissza a zenekar énekese, Boros Csaba: „A gyerekeim valahogyan mindig belekavarodnak az alkotás folyamatába. A Kimondom a neved az utolsók között született meg. Eredetileg egy lírai nótának készült, Wéber Ferenc szövegével. Megírtuk, de aztán el is feledkeztünk róla. Ha Ákos fiam egyszer csak nem kezdi el dúdolni a konyhában, akkor nem is kerül fel erre az albumra. Mindenesetre így előkerült, a zenésztársaim meg rábeszéltek, hogy csináljunk ebből egy beat nótát.” A történet azonban itt nem ér véget. A lemez záró track-je, a Kinél van most a szivárvány is ez a dal, csak éppen vonósnégyes és zongorakísérettel akusztikusan megszólaltatva. Így stílusosan az album utolsóként elhangzott mondata is az, hogy „Kimondom a neved”.

A zenekar minden tagja szerzőként is részt vett az album megalkotásában. Patai Tamás szólógitáros például a rock’n’rollos rockos világot erősíti Ketten a világ közepén című szerzeményével. A népies vonalat jól képviseli a Ha igaz lenne nótában Gulyás Ferenc (egykori Nox tag) dalszövege. Érdekesség, hogy ezt a dalt Boros Csaba duettben énekeli fel Bagossy Norberttel, a Nagyszínpad döntős Bagossy Brothers Company frontemberével, és a zenekar tangóharmonikása, Kozma Zsombor is szerepel benne. Mellettük az albumon találunk például Gerendás Péter szöveget is.

A Kimondom a neved május 4-étől a MOL üzemanyagtöltő állomások Shopjaiban elérhető, a Republic zenekarról saját honlapján, illetve Facebook-oldalán találhatók friss információk.

NAP Média

2017.05.03