1291

Gálaműsor és díjátadó a tánc világnapján

Matuza Adrienn, a Győri Balett táncosa is díjat kapott

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünnepelte április 29-én, szombaton a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpában; a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház táncos villámcsődületet is szervezett a Margit híd déli járdáján.

A világnapot, mely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik. Ezen a napon a Nemzeti Táncszínház és az MTSZ nagyszabású gálaestet rendezett a Müpa Fesztivál Színházában, amelynek keretében átadták a szövetség szakmai díjait. A közreműködők ezúttal is a múlt év díjazottai voltak, többek között a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Pécsi Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, illetve Pirók Zsófia és Maurer Milán.

Az évad legjobb végzős növendéke klasszikus balett kategóriában Kovács Kristóf, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója; modern-kortárstánc kategóriában Nier Janka, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium végzős növendéke; néptánc kategóriában pedig Sáfrán Balázs, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója lett. Az évad legjobb pályakezdő táncművésze modern-kortárstánc kategóriában Keresztes Patrik táncművész (Frenák Pál Társulat).

Az évad legjobb férfi táncművészének klasszikus balett kategóriában Dmitry Timofeevet (Magyar Nemzeti Balett), modern-kortárstánc kategóriában Emődi Attilát (GG Tánc Eger), néptánc kategóriában Benedek Attilát (Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Bányász Táncegyüttes) választották meg.

Az évad legjobb női táncművésze klasszikus balett kategóriában Karina Sarkissova (Magyar Nemzeti Balett), modern-kortárstánc kategóriában Matuza Adrienn (Győri Balett), néptánc kategóriában pedig Kriston Fruzsina (Duna Művészegyüttes) lett. Az évad legjobb alkotója Földi Béla táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője, valamint Hégli Dusán táncművész, koreográfus, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház művészeti vezetője lett. A táncművészetért díjat Ertl Péter táncművész, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, A táncoktatásért díjat Végső Miklós táncművész, táncpedagógus, koreográfus, A tánctudományért díjat Hézső István tánctörténész, tánckritikus (Hollandia), az Életműdíjat pedig Stoller Antal koreográfus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vehette át.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett további elismeréseket is átadtak. Az Imre Zoltán-díjat Pataki András táncművész, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait pedig Pretzer Zsuzsanna, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója és Oláh Zoltán balettművész kapta meg. A gálaesten emellett átadták a Nemzeti Táncszínház által kezelt Fülöp Viktor-ösztöndíjakat is.

Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításáról szólva beszámolt arról, hogy a Millenáris Teátrum átépítése a tervezett ütemben halad, a táncszínház közönsége 2018 tavaszán veheti birtokba a multifunkcionális épületet. A beruházás elkészültéig a jelenlegi, alternatív játszóhelyeken állítják színpadra a repertoárt. Az igazgató kiemelte, hogy a 2017-2018-as évadban is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek: új darabbal érkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Nemzeti Balett, míg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Frenák Pál, illetve a Bozsik Yvette Társulat premierje lesz látható. A táncszínház ismét megrendezi nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.

Kiss János, az MTSZ társelnöke, a Győri Balett igazgatója bemutatta a hazai táncszakma programnaptárját, kiemelve A Tánc fesztiválját, a XIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XIII. Találkozóját, az Októberpest TangóFestet és a 6. Sissi Őszi Tánchetet.

A tánc világnapja alkalmából a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai foglalták el a Margit híd déli járdáját, hogy tízperces táncakcióval lepjék meg a járókelőket. A Pas-De-Bridge – Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében több mint százharminc tütüs táncos forgolódott a hídon.

MTI Fotó: Marjai János
Forrás: MTI

2017.05.02