I love mozi

A Rómerben

A mozirajongók nem kis örömére májusban is vetítenek néhány igen értékes filmet a Rómer Házban (Győr, Teleki u. 21.). Láthatnak sport témájú mozit, animációs filmet, és ami igazi csemegének ígérkezik: házhoz hozzák Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjét is. Ne hagyják ki a testről és lélekről-t! Elővételes jegyvásárlás minden alkalomra az Esterházy-palotában, a Rómer Múzeumban (Győr, Király u. 17.), keddtől vasárnapig 10-18 óra között.

Május 9. (kedd) 17.00
ULTRA. Premier előtti vetítés
Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyen, a görögországi Spartathlonon 400-an állnak rajtvonalhoz, és a versenyzők között évente több magyar indulót is találhatunk. A távot már negyedjére teljesítő Simonyi Balázs filmjével különleges dologra vállalkozott: a 246 km-es futóversenyt öt résztvevő szemén, és személyes drámájukon keresztül mutatja be.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Május 9. (kedd) 19.00
A VÖRÖS TEKNŐS. Szöveg nélküli, francia-japán animációs film, 80 perc, 2016 (6)
Rendező: Michael Dudok de Wit. Vendégünk: Böszörményi Gábor, a filmet forgalmazó Mozinet ügyvezetője!
Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft

Május 14. (vasárnap) 16.30
A SZENT KORONA ÉS KORONÁZÁSI KINCSEINK NYOMÁBAN. Magyar ismeretterjesztő film, 65 perc, 2016. Vendég: Bárány Krisztián a film rendezője
A film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen. Sorsa nemcsak tükröződik a magyarság sorsában, hanem több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 közepe óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és a nagyközönség számára is bemutatni.
A Bárány testvérek mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket.
A vetítésre ingyenes a belépés!

Május 14. (vasárnap) 19.00
BEST OF FRISS HÚS 2017. 4 film, összes vetítési idő: 78 perc
A filmek: Friss hús, Superbia, Asszó, Birodalom utolsó napja
Jegyár: egységesen 700 Ft.
A filmek után beszélgetés az alkotókkal.

Május 16. (kedd) 20.00
ULTRA.
Premier előtti vetítés
Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyen, a görögországi Spartathlonon 400-an állnak rajtvonalhoz, és a versenyzők között évente több magyar indulót is találhatunk. A távot már negyedjére teljesítő Simonyi Balázs filmjével különleges dologra vállalkozott: a 246 km-es futóversenyt öt résztvevő szemén, és személyes drámájukon keresztül mutatja be.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Május 23. (kedd) 17.30
TELJESEN IDEGENEK. Feliratos, olasz vígjáték, 97 perc, 2016 (16). Rendező: Paolo Genovese
Hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Az este folyamán egy furcsa játékba kezdenek: úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy szöveges tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz...
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Május 23. (kedd) 19.30
TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL. Magyar játékfilm, 116 perc, 2017 (16). Rendező: Enyedi Ildikó
Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Május 25. (csütörtök) 17.30
EZ CSAK A VILÁG VÉGE. Feliratos, kanadai-francia dráma, 97 perc, 2016 (16). Rendező: Xavier Dolan
Tizenkét év távollét után az író, Louis visszatér szülővárosába, hogy elmondja családjának: haldoklik. Hamarosan felszínre törnek az elfojtott indulatok, és kibukik a sok év alatt felhalmozódott keserűség. Hiába próbálnak meg empátiával közelíteni egymás felé, az egymásra figyelni már képtelen családtagok csak saját sérelmeiket és magányukat képesek előtérbe helyezni, ami még több konfliktust és fájdalmat szül.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft

Május 25. (csütörtök) 19.30
PATERSON. Feliratos, amerikai film, 118 perc, 2016. Rendező: Jim Jarmusch.
Paterson buszsofőr napjaink Amerikájában: egy New Jersey-beli városban, a vele azonos nevű Patersonban él. A befelé forduló férfi csöndes boldogságot talál egyszerű életében. Minden napja ugyanúgy telik: vezetés közben megfigyeli a várost, beszélgetésfoszlányokat kap el, esténként iszik egy pohár sört a törzshelyén, sétálni viszi a kutyáját, szabad perceiben pedig filozofikus verseket ír. Felesége, Laura pont az ellentéte: impulzív, harsány, és mindenben az állandó változást igényli. Mindennap új tervei vannak, és új célokat kerget. Ők ketten nem is lehetnének különbözőbbek, mégis harmóniában élnek egymással.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Május 28. (vasárnap) 15.30
HOGYAN TALÁLTAM RÁ A BOLDOGSÁGRA EL CAMINÓN feliratos, német vígjáték, 92 perc, 2015. Rendező: Julia von Heinz
Amikor Hape, a híres humorista egy esti fellépése során a kimerültségtől összeesik a színpadon, orvosa azt tanácsolja neki, hogy vegyen ki pár hónap pihenőt. A férfi hallgat rá: vallásos nagymamája emlékére úgy dönt, végigjárja a Szent Jakab zarándokutat, azaz az El Caminót. A mozgástól kissé elszokott Hapét útja során számtalan új élmény éri, és kezdetben többször az is megfordul a fejében, hogy inkább visszafordul és visszatér a civilizációba. Szerencsére nem csak rossz dolgok történnek vele, s Hape mind inkább azt kezdi érezni, a zarándoklat változást hoz az életébe.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft

Május 28. (vasárnap) 17.15
A FEHÉR KIRÁLY feliratos, angol-német-svéd-magyar dráma, 89 perc, 2016 (16) Rendező: Jörg Tittel, Alex Helfrecht, író: Dragomán György
A 12 éves Djata a világtól teljesen elzártan él szüleivel egy disztópikus diktatúrában. Egy napon két ügynök csönget be hozzájuk, akik az apjáért jöttek. A kormány börtönbe zárja a férfit, Djata pedig egyedül marad az anyjával, miközben mindkettejüket azonnal árulónak bélyegzik. A fiú nehezen tudja feldolgozni apja elhurcolását és hiányát, a sok hazugságot és a hirtelen felnőtté válás terheit. Egyetlen remény élteti, méghozzá apjának megtalálása, amiben nagyszülei tudnának neki segíteni. Djata anyja azonban dacosan ellenáll annak, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező anyósától és apósától bármilyen segítséget kérjen. Az édesanya régóta nemkívánatos elem a családban, a konfliktusok pedig a bajban sem enyhülnek...
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft

Május 28. (vasárnap) 19.00
A NAGY LEBOWSKI feliratos, amerikai-angol vígjáték, 127 perc, 1998 (16) Rendező: Joel Coen
Jeff Lebowski (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik betörnek lakásába. A meglepett Lebowskit helyben hagyják és bepiszkítják kincset érő perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik az igazi Lebowskihoz (David Huddleston), hogy tisztázza a félreértést és kártérítést kapjon. Az öreg milliomos névrokona viszont üzletet ajánl: szerezze vissza "elrabolt" ifjú feleségét.
Jegyár: normál: 900 Ft / diák, nyugdíjas: 700 Ft

2017.04.29