Drónok útjai

Képriportunk Bihon Győző festőművész kiállításáról

Április 6-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) Bihon Győző festőművész Drónok útjai című kiállítása. Az érdekes perspektívájú képek május 7-ig tekinthetők meg, hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Bihon Győző már gyerekként is szerette a térképeket, a dolgok felülről történő tekintése régóta vonzotta, hiszen saját elmondása szerint már a főiskolán is úgy festett aktokat, hogy egy létrára felmászva, abból a nézőpontból örökítette meg a látványt. A Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy nyilatkozott: „Egy XXI. századi festőnek nagyon nagy lehetőség, hogy a legapróbb részletek is hozzáférhetők a különböző számítógépes programok segítségével.” Mivel rendkívüli módon izgatta, milyen lehet felülről vizsgálni a tájat, végül vásárolt magának egy drónt, hogy a „saját szemével” is láthassa, amit a földről lehetetlen.

Alkotásainak másik fontos munkaeszköze a Google Earth, amellyel – szemben a drón által fényképezett kisebb részletekkel – nagyobb területeket is át lehet tekinteni. Érdeklődési körébe tartoznak mindezeken túl a szakrális helyek, olyan tájelemek, városok szerkezetei, amelyeknek ilyen kötődésük van. Bihon Győzőnek mára nagyjából hatezer felülnézeti fényképe van, ezeket dolgozza fel, melyek alapján készülnek az alkotások. Gyakran dolgozik kollázs technikával, munkáin megjelennek a különféle anyagok. A Győrbe elhozott kiállítás ebből a nagyszámú művészeti produktumból nyújt látványos válogatást.

Bihon Győző Nyíregyházán született 1959-ben. 1983-ban végzett az ottani tanárképző főiskolán (mestere Berecz András festőművész volt), majd 1983-1986-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán képezte magát Klimó Károly irányításával. 1988-ban Bécsben folytatott tanulmányokat az Akademie für Andgewandte Kunston, Adolf Frohner osztályában. Munkáin a realisztikus ábrázolást a szerkezet bemutatása egészíti ki. Aranyakt (1999) című alkotásán applikációval és irodalmi idézettel tölti ki a teret az alak körül. Más festményei szinte fotószerűen mutatják be a természeti jelenségeket. Gyakran meleg színekkel, nagy gesztusokkal dolgozik. Egyéni kiállításai voltak Budapesten, Finnországban és Olaszországban, csoportos tárlatokon a Nemzeti Galériában, az Ernst Múzeumban, Budapesten, Hódmezővásárhelyen, Görögországban, Svájcban szerepelt.

Fotók: Vas Balázs

2017.04.25