Magyar rajzfilmeket is bemutatnak a zágrábi Animafesten


Több mint 30 országból csaknem 100 animációs filmet mutatnak be Zágrábban az idei Animafest nemzetközi filmfesztiválon június 5. és 10. között, köztük magyar rajzfilmeket is: a Balkont, a Köteléket és a Vulkánszigetet.

A fesztivál honlapja szerint a 27. alkalommal megrendezett seregszemlére 76 országból 1600 alkotást neveztek, ezekből válogatták ki a programban szereplő 99 filmet. A szervezők szerint idén nagyon nehéz volt kiválasztani azokat a filmeket, amelyek versenybe szállhatnak, mert rengeteg minőségi alkotást neveztek.

A nemzetközi rövidfilmes versenybe 44 alkotás került be: svájci, svéd, japán, francia, horvát, belga, lengyel, holland, norvég, amerikai és dél-afrikai alkotások mellett egy magyar film is, Dell’Edera Dávid Balkon című munkája. A hatperces film 2D-s és 3D-s számítógépes animációval készült, egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon.

A művészeti akadémiák hallgatóinak versenyében 46 film indul, köztük Wunder Judit Kötelék és Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című munkája. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vizuális kommunikáció szakának hallgatói.

Külön kategóriában versenyeznek a horvát és horvát koprodukcióban készült alkotások. A 16 film között azonban van, amelyik a nemzetközi versenyben vagy a diákfilmek kategóriájában is megméretteti magát. Versenyen kívül külön sorozatot szentelnek a képregény-adaptációknak. Az Animáció mesterei című programban pedig többek között az Animafest Életmű-díjasának, Borivoj Dovnikovicsnak az alkotásait, valamint Ritter Rost holland művész filmjeit vetítik.

Ebben az évben külön műhelyt indítanak Számítógépes videójátékok készítése címmel és egy nemzetközi konferenciát is rendeznek Animafest Scanner IIII 2017 elnevezéssel, amelyen 16 kiállító vesz részt Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából. A fő kiállító Maureen Furniss amerikai író, animációs filmekkel foglalkozó történész és teoretikus lesz, aki Animafest-díjban is részesült mint az animációs filmek kiemelkedő kutatója.

A zágrábi Animafest 1972-ben indult a Nemzetközi Animációsfilm-szövetség (ASIFA) kezdeményezésére, és a világ második legrégebbi animációs filmfesztiválja az annecy-i mustra után, amelyet 1960-ban rendeztek meg először.

Forrás: MTI

2017.04.21