Kínai képzőművészeti kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban


Megnyitották a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Keletről... című képzőművészeti kiállítását április 10-én a Pesti Vigadóban. A megnyitón Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke elmondta: a Magyarországon első alkalommal látható tárlat kilenc kortárs művész alkotásain keresztül három klasszikus kínai művészeti ágba, a festészetbe, a kalligráfiába és a pecsétvésés hagyományába enged betekintést.

A tárlat az akadémia tagjainak munkáiból válogat, az összes alkotás a kínai esztétikát, szépérzetet, gondolatvilágot tükrözi. A kínai kultúra képviselete mellett az épület két emeletén látható kiállításon szereplő művek fontos platformjai lehetnek Magyarország, Európa és Kína kapcsolatrendszerének erősítésének is – fogalmazott Tan Ping, aki kitért arra is: a kiállításhoz kapcsolódva a két akadémia másnap közös konferenciát rendezett Érintkezések... címmel a Pesti Vigadóban.

Az április 12-től május 31-ig látható tárlatot Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte: Magyarország és Kína egymás fontos partnerei. A magyar keleti nyitás és kínai kezdeményezések egymásra találása a két ország együttműködésében új, virágzó fejezetet nyitott, amelyben nem csupán a politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének jut szerep, hanem az oktatási, kulturális, tudományos és turisztikai kapcsolatok fejlesztésének is.

A magyar-kínai kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza. A magyar ember mindig egyfajta őshazaként tekintett Ázsia távoli vidékeire, mindez számos magyar kutatót ösztönzött a kelet felfedezésére. Az első magyar világutazók a 18. században léptek Kína földjére – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: a magyar-kínai kulturális kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak, és dinamikusan fejlődnek. Budapesten kéttannynelvű magyar-kínai iskola működik, és immáron 10 magyar egyetem biztosít lehetőséget a kínai nyelv tanulására. A kapcsolatokat a kormány reményei szerint tovább mélyítheti a közeljövőben Budapesten megnyíló kínai kulturális intézet is.

Nem ez az első találkozás a kínai és a magyar képzőművészet között, hiszen nem csupán rokonszálak, hanem inspirációk is felfedezhetőek egymás művészetében – hangsúlyozta köszöntőjében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, aki emlékeztetett arra, az elmúlt időszakban a lengyel és szlovén társintézményekkel kötöttek együttműködési nyilatkozatot, ezt követi a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémiával kötendő megállapodás.

Forrás: MTI

2017.04.18