Szoboravatás Adyvárosban

Sallay Dániel: Három folyó

Április 7-én pénteken, 10 órakor avatták fel Sallay Dániel Három folyó című szobrát az Adyváros I. tó melletti parkban. Az ünnepségen Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, valamint a Fekete István Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium jelenlévő tanárait és tanulóit.

Az elmúlt években a város sokat tett Adyváros szépítéséért. Többek között zöld területeket rendeztek, játszóteret építettek. Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Három folyó szobor egy projekt részeként valósulhatott meg. A Bogisich Ferenc (QP Zrt.) által összefogott kezdeményezés lehetőséget biztosít a fiatal képzőművészeknek, hogy köztéri alkotásaikkal bemutatkozhassanak a győrieknek. A Kulturális Főváros pályázat még inkább erősíti azt a szándékot, hogy további művészeti munkákkal gyarapítsák a várost, melyek egy-egy gondolatkörre hívják fel a figyelmet.

A szobor leleplezése után a Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium diákjainak tematikus verses műsorával zárult az avató ünnepség.

A Három folyó című alkotás megszületését Győr folyói inspirálták. A szobor három különböző színű mészkőtömbből készült, amely a folyók eggyé folyását szimbolizálja. A kövek formavilága a víz ritmikus, de nagyon változékony hömpölygését fejezi ki. Metaforikusan megjeleníti a végtelen sok különböző egyéniségből felépülő emberi társadalom képét is.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.04.07