Járatlan utakon

Előadás az „alternatív világjárásról”

Április 6-án (csütörtök) 17 órakor élménybeszámoló előadást hallgathatnak meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjában (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint). Csonka Gábor „Vándorboy”mesél úti élményeiről, amelyek egyáltalán nem szokványosak.

Csonka Gábor úgynevezett „independent low budget traveller”-ként (kvázi szegény független vándorként) járt be 152 országot. Ez „csupán” annyit jelent, hogy nem hagyományos értelemben vett turistaként utazik, inkább utazó, hátizsákos, vándor: magam tervezi meg az útjait, s mindent maga intéz. Persze nem elzárkózva a véletlen és a felfedezések adta megannyi örömtől, hiszen ha útjába akad valamilyen érdekes ember vagy helyzet, akkor kötetlenül annak a kalandnak vág neki. A budapesti Buddhista Főiskolán szerzett diplomát, legizgalmasabb kalandot számára mindig is Ázsia jelentette.
Írásai és fotói révén valamelyest képet kaphatunk mind a bejárt országokról, mind ama életstílusról és -felfogásról, amit képvisel.
Megosztva tapasztalatait és élményeit – jó adag konkrét, pragmatikus tudással elegyítve, vágyott-valódi misszióját beteljesítendő. Ez pedig egyfajta másság: akármely másik kultúra megismer(tet)ése. S hogy miképp kapcsolódik az utazás és a buddhizmus? A nagy bölcsek tanítása abból ered, hogy oszd szét mindened, vagy hagyj hátra mindent, s kezdd el (a valós) életed. Ez egyet jelent egy olyan kiüresítéssel, létbizonytalansággal, ami egyszersmind lehetővé teszi valami új befogadását. Félredobni megszokott életünket, előítéleteinket, s hagyni, hogy megtörténjenek velünk a dolgok. Ne csak átfussunk önnön életünkön, ne csak lefotózzuk-lenaplózzuk, hanem ott legyünk, benne legyünk.

A rendezvény díjtalanul látogatható.

 

2017.03.27