NépmesePontokkal a gyerekekért


A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben. A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, miként tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez.

„Ez olyan konstrukció, amely mindannyiunk szívéhez közel áll. Akik gyermekeik, unokáik révén közel kerültek a népmeséhez, azok tudják, hogy milyen fontosak a mesék a kompetenciafejlesztésben” – kezdte a sajtótájékoztatót Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Az államtitkár hozzáfűzte: pszichológusok bizonyították, hogy sokkal gazdagabb azoknak a gyerekeknek a képzelőereje, akiknek esténként mesélnek.

„Ünnepi pillanat ez, hiszen a Mesemúzeum országos hálózattá bővül. Ellenkultúrát építünk, lázadunk a fogyasztói társadalom ellen, azt mondjuk a gyerekeknek, hogy gondolkozzanak szabadon és erősítsék a képzelőerejüket, a kreativitásukat és a nemzeti közösséghez való tartozásukat. A kiírásnak köszönhetően EU-s forrásból épülhetnek országszerte a NépmesePontok” – vette át a szót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: a népmesék nemzeti kincseink, évszázadok, generációk tapasztalatát és tudását tartalmazzák. Hatása észrevehetetlenül, de kitörölhetetlenül rögzül a hallgatójában és a mesélőjében egyaránt. Az államtitkár azt is elmondta, hogy olyan, köznevelést kiegészítő, tanulást segítő programokat hoznak létre, amelyeknek középpontjában a magyar hagyomány, a magyar tudás és a magyar népmese áll.

„Azt szeretnénk elérni, hogy minden magyar gyermek találkozzon a magyar népmesékkel. Ezt a feladatot a kormány a kulturális intézmények közreműködésével hajtja végre. A fejlesztések kiterjednek a klubfoglalkozásokra, a művészeti alkotócsoportok működtetésére, az élőszavas mesemondásra, a kompetenciafejlesztő táborok szervezésére, a népmesemondó versenyekre, a meseírásra, a meseillusztrációval kapcsolatos versenyekre és programokra ” – fűzte hozzá Schanda Tamás.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány a célok megvalósítására 1,2 milliárd forintot különített el. A minimális támogatási összeg 30 millió forint lesz, és maximum 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást tudnak biztosítani a forrás erejéig. A végrehajtási idő 36 hónap, ami lehetőséget ad arra, hogy stabil alapú hosszú távú programok jöjjenek létre, amelyek aztán szervesen beépülnek a kulturális intézmények mindennapjaiba.

Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője a pályázatról így fogalmazott: „Amikor megnyílt a Mesemúzeum, még nem tudtuk, hogy öt év múlva az ország több pontján is hasonló intézmények létesülnek majd. Ez nagy öröm, büszkeség és felelősség számunkra. Már vannak érdeklődők, és minden szükséges információt megadunk az intézmények számára.”

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzáfűzte: intézményük tíz éve foglalkozik azzal, hogy az élőszavas mesemondás tradícióit, technikáit tanítsa, és az érintettek bevonásával kidolgoztak egy népmeseprogramot is.

Fotók: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2017.03.27