Halálos tavasz: márciusi krimik

Könyvajánlók

Három új, izgalmas krimit gyűjtött össze az olvasoterem.com, amelyeket a műfaj rajongóinak figyelmébe szeretne ajánlani: Ben Sanders-től az Amerikai vér, Camillla Läckberg-től Az idomár, valamint Sarah Pinborough-tól a Ne higgy a szemének!.


Ben Sanders: Amerikai vér

A GABO Kiadó gondozásában megjelenő Amerikai vér egy tervezett széria első kötete, amelynek egy ex-zsaru, bizonyos Marshall Grade a főszereplője. A korábban New York-i rendőrként dolgozó Grade egy rosszul sikerült akciót követően, a tanúvédelmi program keretein belül a sivatagos Santa Fében rejtőzködik.

A sokat látott, szűkszavú férfinak gengszterek pályáznak a bőrére, és egy Dallasi Ember néven ismert bérgyilkost is megbíztak az elintézésével. Ráadásul bűntudat gyötri, és a vezeklés érdekében nyomozni kezd egy helyi nő, Alyce Ray eltűnése kapcsán. A nő hollétéről csak egy drogkartell tagjai tudnak, és amikor híre megy, hogy Marshall mibe ártotta bele magát, elszabadul a pokol.

Az Amerikai vér egy fiatal új-zélandi regényíró, a mindössze 27 éves Ben Sanders műve. Korábban három olyan krimit írt, amelyek cselekménye Új-Zélandon játszódik és egy aucklandi nyomozó, Sean Devereaux a főszereplő. Az Auckland-trilógiaként ismertté vált regények kritikai és kereskedelmi sikerét követően Sanders a New York-i Macmillanhez szerződött, ám a Macmillannek az volt a kérése, hogy az új regények ne Új-Zélandon, hanem az Egyesült Államokban játszódjanak.

Így született meg az Amerikai vér, amelyet a tervek szerint még legalább egy Marshall Grade-regény követ majd. A történet megfilmesítési jogait a Warner Bros. már a könyv megjelenése előtt megvásárolta. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a vásznon Bradley Cooper fogja alakítani a főszereplőt.


Camilla Läckberg: Az idomár

Camilla Läckberget már nem kell bemutatni a hazai olvasóknak. A svéd krimiíró Fjällbacka-sorozatának minden korábbi része megjelent már magyarul, kivéve az utolsót, amelyet Läckberg még 2014-ben publikált a saját hazájában. Nos, az Animus Kiadónak köszönhetően márciustól a magyar olvasók is a kezükbe vehetik a sorozat kilencedik részét, amely egyébként arról is nevezetes, hogy az összes kötet cselekménye az írónő szülőfalujában játszódik. Läckberg 17 éves koráig élt a kevesebb mint ezer főt számláló halászfaluban.

Fjällbackában ma egy térkép jelöli azokat a helyeket, ahol Läckberg regényei szerint gyilkosságok történtek – a zord vidéken fekvő, ámde festői falu ugyanis a krimiknek köszönhetően egyfajta turistalátványosság lett. A falu azonban a valóságban biztonságos hely, nem történnek lépten-nyomon gyilkosságok. A helyhez köthető legemlékezetesebb esemény a svéd filmrendező, Daniel Lind Lagerlöf eltűnése – ő bizarr módon épp az egyik Läckberg-regény adaptációjának előkészületein dolgozott, és a falutól északra keresgélt megfelelő forgatási helyszínt, amikor a feltételezések szerint a sziklákról a hullámok közé esett.

A márciusban megjelenő Läckberg-regény Az idomár címet viseli. A könyv úgy kezdődik, hogy egy fagyos januári napon egy súlyosan sérült, mezítelen lány botorkál ki az erdőből Fjällbacka határában. Az arra haladó autó a csúszós úton már nem tud megállni, és elgázolja. Az áldozatnak négy hónapja veszett nyoma, amikor hazafelé tartott a lovasiskolából. Sérülései alapján borzalmas kínokat kellett kiállnia, és félő, hogy más fiatal lányok is hasonló sorsra jutottak. Miközben Patrik Hedström és csapata elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, a nyomozó felesége, Erica Falck egy régi, gyilkosságba torkolló családi tragédiáról írja újabb könyvét. Az eset szálainak kibogozásában egyedül az emberölésért elítélt családanya segíthetne neki, ő azonban hallgat. Ám Erica soha nem félt a végsőkig elmenni, hogy kiderítse az igazságot. Jó hír a sorozat, és egyáltalán a műfaj rajongóinak: Svédországban áprilisban jelenik meg a Fjällbacka-széria tizedik része.

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Harmadikként a 21. Század Kiadó hamarosan megjelenő regényét, a Ne higgy a szemének! címűt ajánljuk. Szerzője, Sarah Pinborough az Egyesült Királyság egyik méltán népszerű, sokszoros díjnyertes romantikustörténet- és krimiírója, akinek neve az egész világon ismert. Ne higgy a szemének! című regényét 19 nyelvre fordították le, s a magyar kiadást már hetekkel az angliai bemutató után kezükbe vehetik az olvasók.

Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután hétfőn a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet – aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van. Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható.

Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem – úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt, ráébred: nem is őt kellett volna féltenie!

A regény fülszövege azt állítja, hogy Sarah Pinborough regénye nem egy szerelmes történet, egy krimi és egy thriller szimpla keveréke. Állítólag sokkal félelmetesebb annál. A fülszöveg azt is ígéri, hogy Pinborough regénye elkísér és nem hagy nyugodni. Pont ezt várjuk egy krimitől, nem igaz?

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2017.03.20