Testről és lélekről, A fehér király

Cinema City Győr

Két olyan filmet is játszik a napokban a győri Cinema City, amely nemzetközi sikert elért magyar művészeket dicsér. A Testről és lélekről Enyedi Ildikó filmje, mely a Berlinale fődíját nyerte. A fehér király pedig Dragomán György 30 nyelvre lefordított díjnyertes regényének filmes adaptációja angol produkcióban.

Testről és lélekről

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

A fehér király

A 12 éves Djata a világtól teljesen elzártan él szüleivel egy disztópikus diktatúrában. Egy napon két ügynök csönget be hozzájuk, akik az apjáért jöttek. A kormány börtönbe zárja a férfit, Djata pedig egyedül marad az anyjával, miközben mindkettőjüket azonnal árulónak bélyegzik. A fiú nehezen tudja feldolgozni apja elhurcolását és hiányát, a sok hazugságot és a hirtelen felnőtté válás terheit. Egyetlen remény élteti, méghozzá apjának megtalálása, amiben nagyszülei tudnának neki segíteni. Djata anyja azonban dacosan ellenáll annak, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező anyósától és apósától bármilyen segítséget kérjen. Az édesanya régóta nemkívánatos elem a családban, a konfliktusok pedig a bajban sem enyhülnek…
Dragomán György 2005-ben megjelent, díjnyertes regényét több mint 30 nyelvre fordították le, angolul 2007-ben jelent meg. A regény fogadtatása nagyszerű volt a szigetországban, többek között a Guardian és a Publisher’s Weekly kritikusa is méltatta. Így talált rá a regényre Alex Helfrecht és Jörg Tittel, akiknek A fehér király az első nagyjátékfilm rendezése. A fehér királyt először a rangos Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be tavaly, ahol a legjobb brit film díjáért volt versenyben. Az alkotás az 'A' kategóriás Tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztiválon szintén versenyben volt. A film főbb szerepeiben olyan sztárok tűnnek fel, mint Olivia Williams (Szellemíró, Egy lányról, Hatodik érzék, Hanna - Gyilkos természet), a Golden Globe-díjra jelölt Jonathan Pryce (Brazil, A Karib-tenger kalózai, A holnap markában), Fiona Shaw (Harry Potter-filmek, Az élet fája), Ólafur Darri Ólafsson (A barátságos óriás, Zoolander 2, Az utolsó boszorkányvadász) és a szintén Golden Globe-ra jelölt Greta Scacchi (Emma, A játékos, Jefferson Párizsban) láthatók.

További információ itt.

2017.03.13