Színes Forgó

Versmondók találkozója

November 29-én szombaton 10 és 17 óra között a Színes forgó versmondó találkozóra várják az érdeklődőket és résztvevőket az Újvárosi Művelődési Ház (Liget utca 55.) Általános és középiskolások valamint felnőtt versmondók jelentkezését egyaránt fogadják.

A győri Újvárosi Művelődési Ház teret kíván adni azoknak az általános és középiskolás korú diákoknak, illetve felnőtteknek, akik a vers- és prózamondást az önkifejezés és a közösségi kérdésekről való együttgondolkodás fontos eszközének tartják, hogy évente visszatérő formában bemutatkozhassanak egymás és a győri közönség előtt.

Nemcsak a résztvevők szakmai továbblépésének szolgálatába kívánják állítani ezt az alkalmat, hanem a tematika meghatározásán keresztül arra szeretnék ösztönözni a versmondókat, hogy ismerkedjenek meg a kisebbségi (jelen esetben a cigány) költészet világával is. Meggyőződésük, hogy a műalkotásokon keresztüli közelítés megértőbbé, tisztánlátóbbá és együttműködésre készebbé teszi az embert – ezt szolgálja a cigány költők szövegeivel való találkozás is. A „Színes forgó” másik célja, hogy a versmondók elszántabb érdeklődéssel forduljanak a friss irodalom, a kortárs költők alkotásai felé, hiszen a bennünket körülvevő világ fontos kérdéseiről, egyéni és közösségi létünket meghatározó tendenciákról, gondolatokról, lehetséges világértelmezésekről éppen e forrásokból tájékozódhatnak a leginkább személyre szólóan, önmagukra ismerésük reményében.

A találkozó elnevezése szimbolikus: a „Színes forgó” utal a gyerekek kedvelt játékára, a papírforgóra (s a motívumon keresztül József Attilára) – így mutatva a szoros kapcsolatot a gyerekifjú – játékosság – költészet hármasságában. A „színes” jelző a különböző kulturális hagyományok versek általi találkozására hívja fel a figyelmet, a „forgó” pedig jelzi azt a pezsgést, dinamizmust és frissességet, amely a kortárs költészet és próza megjelenésével remélhetőleg beszüremlik majd a találkozóra.

 Bővebb információ és kapcsolat: http://www.ujvarosiportal.hu/index.php?page=aktualis&id=262

2014.11.20