Kiállítások az egész család számára


Százszoros kicsinyítésben nézhetjük meg egy 300 négyzetméteres terepasztalon Magyarország tájait, saját csokoládét készíthetünk a Csokoládé Múzeumban, elképzelhetjük, milyen volt az élet a barlanglakásokban, és számtalan különleges pillangót láthatunk Közép-Európa első lepkemúzeumában. Olyan kiállításokat gyűjtöttünk össze, melyek a gyerekeknek és szüleiknek is élvezhetők.

Már jártunk az állatkertben, a Csodák Palotájában, megcsodáltuk a régi járműveket a Közlekedési Múzeumban, az állatok nyomába eredtünk a Magyar Természettudományi Múzeumban, és gyönyörködtünk a csillagok titkait rejtő világűrben is a Planetáriumban. Hová mehetnénk még a gyerekekkel?

Cikkünkben olyan fővárosi kiállításokat válogattunk össze, amelyek kevésbé ismertek, mégis az egész család számára kikapcsolódást jelenthetnek, és elvezetnek bennünket egy különleges világba.

Óriási, valósághű terepasztalon a világ!

A MINIVERSUM 2014 óta várja a családokat egy hatalmas, részletgazdag terepasztallal, amely 300 négyzetméteren, gyönyörűen kidolgozott, folyamatos mozgásban lévő járművekkel varázsolja el a kicsiket és a nagyokat. Magyarország, Ausztria és Németország tájaiban és egyes nevezetességeiben gyönyörködhetünk százszoros kicsinyítésben. Ha valaki kételkedne a valósághű munkában, az megtekintheti az interaktív képernyőkön a látnivalók eredeti fotóit, így össze lehet hasonlítani, mit valósítottak meg kicsiben.

A tárlat nem csak a nézelődésre ad alkalmat, sok helyen irányító panelek segítségével be is tudunk avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat tudunk életre kelteni. A kicsiket pedig várja a MINIVERSUM játszóház is, ahol a vonatokat ki is próbálhatják, játszhatnak a terepasztalokkal (a belépőjegy tartalmazza a játszóházi játékot).

A MINIVERSUM címe itt érhető el.

Csoki minden mennyiségben!

A Csokoládé Múzeumban az egész család részt vehet a Praliné és Fejedelmi túrán, ahol a látnivalók megtekintése közben mindenki elmerülhet az ízek világában: többféle csokoládé, forró csokoládé, drazsé kóstolásával. A Praliné túra a csokoládé szökőkútnál kezdődik, majd a Rákóczi Lovagteremben folytatódik, ahol az ízletes kóstoló közben megtekinthetjük a Rákóczi festményeket, és kipróbálhatjuk, milyen is a különleges csokoládézott aszúszem. Bepillanthatunk a századfordulós csokoládéboltok kirakatain is, meghallgathatunk csokoládéval kapcsolatos történeteket, és természetesen ezalatt sem hiányozhat néhány falat csoki. A tárlatvezetés nemcsak az édesszájú gyerekeknek, hanem az apukáknak is kedvez, ugyanis a Rákóczi Pincében pálinkakóstolóra is lehetőség van. A gyerekek és az alkoholt nem fogyasztó vendégek pedig itt is csokoládét kapnak. Sőt a tárlat végén saját édességüket is elkészíthetik a vendégek. Amíg a saját csokoládé megszilárdul, addig minden látogató, kezében egy csésze forrócsokoládéval, beülhet a Filmmúzeumba, ahol a csokoládé történetét mutatják be egy régebben készült film segítségével.

A csokoládémennyország címe itt található.

Te tudod, hogyan lehet élni barlangban?

Az érdeklődők bepillanthatnak egy különös életbe. „A budafoki barlanglakások egyidősek a településsel. Létük gazdasági okokra vezethetők vissza: a mészkőbányászatra. Ezek vájataiba mélyítették házaikat a bányamunkások. Az 1800-as években már 700-800 ember lakott a Promontoron durva mészkőbe vájt lakásokban. Később a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, végül a szegényebb gyári munkások lakták. Ennek állít emléket mementóként a Veréb utcai barlanglakás, korabeli berendezési tárgyaival, kis udvarával” – írják a múzeum oldalán, melyet itt lehet felkeresni.

Vasút a föld alatt

A millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakaszát tekinthetik meg a járművek szerelmesei, akik ellátogatnak a földalatti múzeumba. A kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek mellett maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát teremtenek a budapesti belváros szívében. A tárlat a kontinens első – 1896. május 2-án átadott – földalattijának állít emléket. A Földalatti Vasúti Múzeum előterében a belvárosi végállomás eredeti felirata: „Gizella tér” fogad, amely eredeti Zsolnay csempeburkolat. Igazi különlegesség az a márványtábla, amely arról tanúskodik, hogy a Budapestre látogató Ferenc József 1896. május 8-án kíséretével együtt utazott a földalattin. A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija: a 19-es, az 1-es és 81-es pályaszámúak – olvasható a múzeum oldalán, amely itt érhető el.

Pillangók között

Közép-Európa első, önálló lepkemúzeuma az újpesti kertvárosban vár minket. A gyűjtő, Juhász György saját otthonában rendezte be a különleges múzeumot, hogy közszemlére tegye az elmúlt évtizedek utazásai alatt felhalmozott, korábban csak kutatók számára hozzáférhető tudományos jelentőségű anyagot. A kiállításon megtekinthetünk többek között rovarokat, sok-sok lepkét, tengeri csiga-, kagyló- és korallgyűjteményt, ősmaradványokat és kövületeket, ásványgyűjteményt, különböző kultúrák néprajzi tárgyait, használati eszközeit a régmúltból és napjainkból, valamint egy fotókiállítást Buzás Balázs expedíciókon készített képeiből.

A múzeumról itt lehet részleteket olvasni.

Wéber Anikó
Forrás: kultura.hu

2017.03.03