XXIV. Furulyafesztivál

Tudósításunk az Egyetemi Hangversenyteremből

A furulya talán a legősibb hangszer, a régészek állítása szerint legalább 43 ezer éves a legrégibb lelet. Anyaga, kivitele ugyan sokat változott, de fújják, használják azóta is. Ez a hangszer nagy szerepet játszik az alapozó zeneoktatásban, ezért az iskolákban sok helyen működnek furulya-zenekarok. A győri és környékbeli együttesek idei seregszemléjére február 23-án került sor az Egyetemi Hangversenyteremben.

A rendezvény hagyományos módon a felkészítő tanárok alkalmi zenekarának produkciójával kezdődött. Rövidke műsoruk Kodály Esti dalától a ragtime muzsikáig ívelt, jó kedvre hangolva a jelenlévőket. A felvezető muzsikát követően Borsi Róbert önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, amelyet a következő idézettel kezdett: „Tudod te, mi a zene? Isten parányi emlékeztetője az embernek, hogy nem az ember az egyetlen csoda ebben az univerzumban. A zene harmonikus kapcsolat minden élőlény között, még a csillagok között is”. A muzsika méltatása után szót ejtett a hangszeres tudás léleknemesítő voltáról, majd felidézte a furulyafesztivál történetének legfényesebb pontjait, és sorra vette mindazok nevét, akik a furulyafesztivál hagyományát a mai napig továbbéltették. Végezetül arra buzdította a jelenlévő gyerekeket, hogy folytassák a furulyázást, maradjon mindennapjaik része a zene, hiszen ezáltal sok-sok örömben lehet részük.

Az ünnepi beszéd után – a szokott módon – a teremben lévő mintegy 150-200 kisgyerek megragadta hangszerét, s közösen előadott három számot. Az együtt muzsikálás után léptek színre az egyes csoportok. Ebben az esztendőben 14 iskola és egy óvoda furulyásai mutatták be egymásnak és az érdeklődőknek repertoárjukat.

A fesztiválon az alábbi csoportok szerepeltek:

Bartók Óvoda
Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium
Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI
Forrás Waldorf Iskola
Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola
Kodály Zoltán Általános Iskola
Szabadhegyi Két Tanítási Nyelvű Magyar-Német Általános Iskola és Középiskola
Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI
Metrum Furulyaműhely. Lébényi Általános Iskola és AMI Mecséri Tagiskolája
Széchenyi István Általános Iskola és AMI (Mosonszentmiklós), Jászai Mari Általános Iskola (Ászár), Lébényi Általános Iskola és AMI

A műsort hallgatva meggyőződhettünk arról, hogy a furulya nagyon sokszínű hangszer. Természetes módon helye van a népzenében, de szerepet kap a bécsi klasszikában, valamint Anon, Mozart, Purcell, Prokofjev, Schubert, Bach, Praetorius, Hausmann, Susato életművében is. Ha ennek ellenére valaki mégis úgy gondolná, hogy a furulya túl egyszerű, ráadásul régimódi hangszer, annak azt javaslom, hallgassa meg Vangelis filmzenéjét (A Paradicsom meghódítása) a mosonszentmiklósi, a lébényi és az ászári gyerekek előadásában.

A közönség két produkciót díjazott vastapssal. Elsőként a Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI műsorát. Az iskola két diákja speciális kotta alapján, tanáraik közreműködésével egy orosz népdalt és Bach Air-jének furulya-átiratát játszotta el. Sok-sok munka eredményeképpen olyan műsort adtak, amit a jelenlévő gyerekek és felnőttek néma csöndben, meghatottan hallgattak végig és viharos tapssal jutalmaztak. A másik, nagy sikert aratott produkció az előbb említett Vangelis muzsika volt.

A program az együttesek fellépését követő oklevél-átadással és közös furulyázással zárult.

Közhelyszámba megy a frázis, hogy „a rendezvény nem valósulhatott volna meg X Y közreműködése nélkül”. Ennek ellenére élnünk kell vele, hiszen sokak több havi, több évi kitartó munkája nélkül valóban nem létezne ez a nagy múltú fesztivál. Ezek a nélkülözhetetlen személyek a furulyázó gyerekek és az őket felkészítő pedagógusok. Utóbbiak név szerint: Vuchetichné Kriszter Ida, Rákóczy Kálmánné, Dr. Vántusné Gaál Zsófia, Sipos Tamásné, Kulcsár Melinda, Pappné Pór Mária, Ney Andrea, Eged Józsefné, Szemenkár Mátyás, Herczku Lilla, Máté Zsuzsa, László Balázs és Zimonyi Gábor. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk Sipos Tamásné nevét is, aki immáron 24. éve a rendezvény szakmai szervezője.

Berente Erika

2017.02.24