Háború a hatalomért

Macbeth bemutató Sopronban

„A háború vált a XX. század elejének hatalomgyakorlási módjává, ezért helyeztük a Macbethet az I. világháború hangulatát idéző korba, katonai légkörbe. Kimondottan nem modernizáltuk Shakespeare művét, de mai gondolatokkal értelmeztük” – mondta Pataki András rendező, a tragédia sajtónapján. A produkció bemutatója február 25-én este hét órakor lesz a Soproni Petőfi Színházban.

A soproni teátrumban lassan tíz éve nem volt Shakespeare-bemutató. Az idei szezonban az író egyik legerőteljesebb, ugyanakkor a legrövidebb tragédiáját tűzik műsorra. Pataki András hozzáfűzte: a háborús háttér, a vezetők viselkedési módja, magatartása azért is lehet izgalmas, mert a háborúzás kiterjesztése és a világ egész területére való átterjesztése a XX. század elején vált át egyértelműen új dimenzióba. Olyan állapotra, amikor a halál lesz a hatalomgyakorlás szisztematikus és az egész világot átfogó eszköze. A szereplőket látva találhatunk hasonlóságot a ma emberének bizonyos típusaival. A hatalom utáni vágy, az elvtelen karrierizmus, amely jellemzi például Lady Macbethet és az egész tragédiát, a mai napig egyetemes probléma. A rendező szerint, ha ezt nyitott szívvel veszi tudomásul a közönség, akkor a nyugtalanság vehet erőt mindenkin. Az ember nem változik, nem tanul a sorsából és ez is tükrözi a szerző éleslátását – tette hozzá.

A darabot Katona Imre, a Soproni Petőfi Színház vezető dramaturgja alkalmazta mai színpadra. Ahogy megfogalmazta: olyan cselekvésekre ösztönző szöveget szeretett volna létrehozni, amely segíti a szereplőket az eredeti mű üzenetének, a jellemek mozgatórugóinak megértéséhez, továbbgondolásához. Kisebb kihagyásokkal 2014 nyarától kezdve egészen 2016 augusztusáig dolgozott a szövegkönyvön. Demcsák Ottó koreográfus arról beszélt, hogy alkalmazkodva a rendezői koncepcióhoz alakította ki a táncokat, mozgásokat. Véleménye szerint a darab magában hordozza azt az üzenetet, hogy az ember nem szövetkezhet a jelenkort is átható rontó erőkkel.

A Macbethben a főszereplők a hatalomvágy, az árulás, a vérontás, a gátlástalanság, az emberi lélek és jellem torzulásának emblémáiként ismertek. A soproni előadásban a címszerepet Ács Tamás alakítja. Mint mondta: a próbák alatt teljesen a szerepére összpontosított, hogy bemutassa Macbeth belső útját. „Ő az előadásban katona, határozott értékrenddel, tartással. A darab elején kap egy jóslatot, és ennek következményeként a tisztességes jelleme folyamatosan felszámolódik, a végére pedig mint ember, teljesen megsemmisül, meghasonul önmagával. Ezt a folyamatot szeretném bemutatni” - hangsúlyozta.

Lady Macbeth szerepét Molnár Anikó alakítja. Megfogalmazása szerint a színésznők számára jelentős és vágyott feladat az ármánykodó, gonosz karakterek megformálása. Aláhúzta: ebben az esetben nem feltétlen a szerep lelki változásainak, jellembeli útjának a megjelenítése a hangsúlyos, hiszen egy eleve hibás erkölcsi értékrendű nőről van szó. Amint változik a helyzet, úgy igyekszik mindent a maga hasznára, céljainak elérésére fordítani. Ez pedig izgalmas kihívásokat, új módszereket tartogatott számára a próbák alatt.

Az első boszorkány szerepét a Jászai-díjas Horváth Zsuzsa formálja meg. Öröm volt számára találkozni ezzel a karakterrel, akinek szerinte minden szava mellbevágó, lelkileg megrázó és a történet szempontjából meghatározó indítást ad a darabnak. A szintén Jászai-díjas Kovács Frigyes Macduffot alakítja. Ő arról is beszélt, hogy a színészek gyakran keresik a darabokban azokat a dramaturgiai fordulópontokat, amelyek jelentőssé tehetik a szerepüket. Ő két ilyen részt is talált maga számára, ezeket a szerző beleírta a műbe, ám a rendezői megközelítés szempontjából sikerült még egyet találniuk, és az tovább inspirálta a munkát. Horányi László Duncan, skót király és az Orvos szerepét alakítja. Úgy érzi, a két szerep bár különálló, némiképp összetartozik abban: ábrázolni lehet azt is, amikor a hatalom az ártó tulajdonságokat, a veszélyeket, érdekharcokat nem veszi észre, és mindeközben azt sem tudni, kinek van joga szólni és cselekedni ilyen helyzetben.

A további szereposztásban Papp Attila (Malcolm), Szőcs Erika (Lady Macduff), Horváth László (Banquo), Savanyu Gergely (Ross), Sárdy Zoltán (Lennox), Szlúka Brigitta (a második boszorkány), Szalai Dóra (a harmadik boszorkány) látható. A jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlet Pataki András munkája.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2017.02.24