A bátor Mey, vagy May kapitány


Kevesen tudják, de nem sok híja volt, hogy New Yorkban ma hollandul beszéljenek. A Holland Nyugat-indiai Társaság felfedezői, jelesül Henry Hudson hajózott fel elsőként 1609-ben a Hudson folyón, majd néhány évvel később Cornelis Jacobson Mey derítette fel a Delaware öböl és folyó mellett a gyarmatalapításhoz a terepet. Őt tisztelte meg Finta Sándor egy plakettel, melyet most a túrkevei Finta Múzeum jóvoltából tanulmányozhatunk a 3D-s technológia bevetésével.

Cornelius Jacobson Mey az Amszterdamtól 35 kilométerre fekvő Hoorn nevű városkában látta meg a napvilágot, és lett tengerész megannyi kortársával együtt. Minden valószínűség szerint a már emlegetett, Amerika felderítésére és kifosztására szakosodott társaság alkalmazottjaként vezette hajóját 1616-ban a Hudson által már leírt Delaware öbölből fel a hasonló nevű folyóra. És rakta le sorban az erődítmények alapjait, ahogyan ez szokás volt akkoriban. Az indiánok, akiknek a nevét már csak az öböl és a folyó őrzi, félelemmel vegyes kíváncsisággal fogadták a fehér embert, és végül 1623-ra meg is lett egy fáintos kis gyarmat, néhány üveggyöngyért, tükörért és más értéktelen csecsebecséért pedig a hollandoké lett a mai New York területe is. Ahol Új-Amszterdam néven alapítottak várost, melynek központja a metszetek szerint egy fából épült templom volt, az akasztófát pedig a vízpartra állították, hogy lássa minden utazó, itt törvény és rend uralkodik.

1664-ig tartott a hollandok uralma errefelé, mikor is York hercege, a későbbi II. Jakab felvonult a flottájával, és Peter Stuyvesant kormányzó uram pedig a túlerő előtt kapitulált. Az 1665-től 1667-ig tartó második angol-holland háború után aztán a hollandusok a bredai békében Suriname-ra cserélték el e földet. De ekkor már rég halott volt a bátor kapitány, akinek a New Yorkban csaknem két évtizedig élő Finta Sándor ezzel a 10,8 centiméteres bronz plakettel állított emléket.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2017.02.27