Itt a vége – This Is the End

Szilvási Krisztián 1 perces filmkritikája

Persze, így is fel lehet fogni. Meg akár még átvitt értelemben is: ha ilyen filmek készülnek manapság, akkor tényleg Itt a vége. Nincs remény, mert a jó ízlés messze veszett, mint Seth Rogen-től a szépbeszéd (ha van szépírás, ilyen miért ne lehetne?). Igaz is, ez a srác hol premier plánban (Zack és Miri pornót forgat, Az interjú), hol mellék-farvizeken, de egyre biztosabban vívja ki magának korunk vígjátéktrónjának ülő- és fekhelyét.

Öncélúan trágár, oké, ízléstelen, na és aztán? Eddie Murphy nem volt az a 90-es években? Erről ennyit. Szóval Seth Rogen tucatnyi év alatt teljesen beérett, immár ír és rendez a szimpatikus szomszéd srác, mindig-ugyanaz-a-karakter színjátszás mellett, ráadásul mára tényleg olyan „csapatot” gyűjtött maga köré (ha nem is ő, de így néz ki), akik a 2010-es évek filmipari szórakoztatását keményen meghatározzák. Bár védőbeszédnek tűnik, csak felvezettem az Itt a vége című apokalipszis-komédiát, mert ebben a 2013-as filmben Rogen tényleg összetrombitálta a haveri gárdát: James Franco, Jonah Hill, Craig Robinson, Jay Baruchel, Danny McBride.

A sztoriról ne beszéljünk, mert csak alibi egy ki- (jópofa) és beszólogatós (vicces) ízléstelenségeskedéshez, amelynek a súlyát pontosan a kerettörténettel akarják elvenni. Pokolbéli szörnyek meg angyalok? Kit érdekel, a lényeg, hogy bolondozzunk egy jót, méghozzá – és ez az, ami miatt ultra-vicces az Itt a vége – a saját nevü(n)kön! Michael Cera meghalt? Hála ég, örüljünk neki! Ki ne d**ná meg Emma Watsont, pláne Hermione-göncben? Hát ez az – de azért óvatosan azzal a baltával! Persze bizonyos óvatoskodás érezhető, azért nem vérig sérteni és bántani akarják egymást, csak olyan, mintha összegyűltek volna egy házi partira (mint ahogy igen), és fű és ital mellett buliztak volna egy jót, valami bolond pedig felvette mindezt kamerára.

Szóval az Itt a végét a klasszikus értelemben vett filmszámba melléfogás lenne venni, sokkal inkább egy felszabadult verbális- és gegparádéként tekinteni rá, ahol vastagon belefér, hogy másfél percig azon vitáznak, hová és mekkora mennyiségben fognak o**ót spriccelgetni, s hogy mindennek lezárásaként a mennyországban a Backstreet Boys fiatalos lendülettel tolja az Everybody-t. Van még kérdés, bánat, hitetlenség? Ámen.

2013, amerikai, 107 perc
rendező: Evan Goldberg és Seth Rogen
forgatókönyvíró: Evan Goldberg és Seth Rogen
szereplők: James Franco, Seth Rogen, Danny McBride, Jay Baruchel, Paul Rudd,
Emma Watson, Jonah Hill, Craig Robinson, Jason Segel, Michael Sera, Rihanna

Szilvási Krisztián

2017.02.08