1392

Az olvasás bűvöletében


„Nem lehet magányos, aki szeret olvasni, mert az olvasás menedék” – írja Paul Theroux amerikai író Steve McCurry fotóművész On Reading (Olvasás) című albumának előszavában. A fotográfusról sokaknak az Afgán lány című kép jut eszébe, ám azt kevesen tudják, hogy az elmúlt negyven évben olyanokat is lencsevégre kapott a világ minden tájáról, akik mélyen elmerültek az írott szóban. A fotók egy csapásra népszerűek lettek: az online publikálást követő első néhány órában több mint négyezren tekintették meg.

Maria Popova bolgár származású amerikai író összegyűjtötte, hogy az ismert tudósok és a világirodalom remeke szerzői hogyan vélekednek az olvasásról. Franz Kafkának például a jó könyv egy csákány, amellyel képesek vagyunk feltörni lelkünk befagyott tengerét. Carl Sagan csillagász úgy vélte, hogy az olvasás varázslat. Galileo Galilei egyenesen szuperképességnek, emberfeletti erőnek látta az írott szó értelmezését – írja a BBC cikkében. Steve McCurry fotóművész szerint pedig a könyvek szeretete bizonyíték arra, hogy bizonyos szempontból mind egyformák vagyunk.

A lírai fotóművészet egyik legnagyobb kortárs alakját a magyar származású André Kertész ihlette. A modernista Kertész olyan apró, hétköznapi dolgokban is meglátta a szépséget, amelyek mellett mások elsétáltak. Ez a szemlélet arra inspirálta McCurryt, hogy hasonló elvek alapján készítse el saját sorozatát.

„Kertésszel, a legendás fotográfussal a harmincas éveim elején találkoztam, röviddel azután, hogy New Yorkba költöztem. Az egyik legérdekesebb sorozatát, amely olvasó embereket ábrázol, ötven éven keresztül készítette, és végül 1971-ben mutatta meg a nagyközönségnek. A képeimmel Kertész tehetsége és zsenialitása előtt is tisztelgek” – nyilatkozta a gyűjteményről az alkotó.

Az On Reading című sorozatban a fotók hétköznapi, lírai momentumokból építkeznek, és olyan embereket ábrázolnak, akiket megbabonázott az olvasás. A fotós kedvenc képe egy fiatal thai férfit ábrázol, aki egy elefántnak dőlve merül el könyvében.

Chiang Mai, Thaiföld, 2010 (Fotó: Steve McCurry/Magnum Photos)

McCurry a képek elkészítésének motivációjáról így fogalmazott: „Érdekesnek találom, hogy bár mind különbözőek vagyunk, valahol mégis teljesen egyformák. Lehetsz jómódú üzletember vagy egy szegény munkás a harmadik világból, mindenki ugyanúgy olvas társadalmi osztálytól és anyagi helyzettől függetlenül.” A fotókon szinte tapintható az olvasó nyugalma, fénylő tekintete, a felfedezés érzése és az átélés öröme.

A sorozat arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen sokan választják továbbra is a nyomtatott szót az okostelefon helyett. McCurry szerint a digitális forradalom ellenére mindig lesz hely könyveknek a polcokon. Bár szerinte fontos szerepe van az olvasásban az online elérésnek, felkavarónak tartja, hogy azok az írások valójában csak akkor léteznek, ha valaki bekapcsolja a számítógépet, és papírra nyomtatja.

Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro, Brazília, 2014 (Fotó: Steve McCurry/Magnum Photos)

A svájci író és festő, Hermann Hesse szerint olvasás közben úgy elragad minket a képzeletünk, hogy nem betűket látunk magunk előtt, hanem úszunk a benyomások és a sugallatok folyójában. A szerző az olvasás szemléletformáló erejéről A könyvek varázsa című művében így fogalmazott: „Sok olyan világ van, melyeket az ember az elméjével alakít ki, a könyvek világa éppen ezért a leghatalmasabb. Szavak nélkül, könyvírás nélkül nem lenne történelmünk és emberképünk sem. Ha valaki az emberi lélek történeteivel szeretné körbe venni magát, az kizárólag egy könyvgyűjtemény segítségével lehetséges.”

Hesse szerint nem kell féltenünk a könyveket a jövőtől, mert az írás és az olvasás az egyetlen olyan eszköz, amelyen keresztül az emberiség megőrizheti múltját, jelenét és formálhatja a jövőt.

A címlapon: Chiang Mai, Thaiföld, 2010 (Fotó: Steve McCurry/Magnum Photos)

Forrás: kultura.hu

2017.02.09