Boethius: A filozófia vigasztalása

A szellem és gondolat szabadságának napja a FILO-Pontban

Február 17-én (pénteken) 18 órakor A szellem és gondolat szabadságának napját ünneplik a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). Ez alkalomból a küzdelmes sorsú és szabad szellemű filozófus, Boethius A filozófia vigasztalása című művével való ismerkedésre és közös gondolkodásra invitálnak minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.

Ki ne érezte akár egyszer is életében, hogy összecsaptak feje felett a hullámok? Hogy igazságtalanság történt vele, hogy a szerencse elhagyta, a sors összeesküdött ellene? Egy-egy ilyen nehéz helyzet szinte megbetegíti lelkünket. Állapotunkat szerencsétlennek és érdemtelennek véljük, azt viszont, amikor csupa kellemes dolog ér, sikernek könyveljük el. De miért ez az egyszer fenn, egyszer lenn? Vak véletlen csupán, vagy a kérlelhetetlen végzet? Mi irányítja a történéseket, mi a világ és az ember mozgatója? Mit jelent valójában a mindenki által áhított boldogság, és hogyan érhető el? A filozófia segíti a kereső embert, hogy önmaga és a világ természetét egyre jobban megismerve és megértve fokozatosan megszabaduljon bizonytalanságaitól és kételyeitől.
Pontosan ez történik a kora középkor humanista filozófusának, Boethiusnak A filozófia vigasztalása című művében is. Az előadáson megismerkedhetnek az egyszerre különös és jellegzetes sorsú filozófussal, művén keresztül pedig azokra a mindenkit érintő, örök érvényű kérdésekre kereshetnek válaszokat, amelyek az ember életét történelmi kortól és helytől függetlenül mindig is meghatározták, és amelyek válaszokat adhatnak a ma kereső emberének is.

További információ itt.

2017.02.07