Hatszáz fiatal táncolhat a Fesztiválzenekar júniusi TérTáncKoncertjén


Csaknem 600 hátrányos helyzetű fiatal kezdte el a több hónapig tartó táncpróbákat a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ingyenes TérTáncKoncertjére, amelyet idén június 10-én rendeznek meg Fischer Iván vezetésével a fővárosi Hősök terén.

A közlemény szerint a Harangozó-díjas Vári Bertalan koreográfiáját az ország nyolc megyéjében kezdték el betanulni a 27 különböző iskolába járó, roma és nem roma, hátrányos helyzetű térségekből érkező, valamint szerencsésebb sorsú fiatalok. A gyerekek közt olyan is van, aki már harmadszor vesz részt a TérTáncKoncertet megelőző közös felkészülésben.

A Fesztiválzenekar a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) bevonásával a próbákon túl regionális találkozókat és készségfejlesztő tábort is szervezett a résztvevő gyerekeknek dráma-, zenei, táncos és társasjáték-foglalkozásokkal, így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést. A DIA nemcsak a gyerekeket készíti fel, hanem a koreográfiát betanító tánctanároknak és a helyi pedagógusoknak, a gyerekeket segítő felnőtteknek is kurzusokat szervez.

Mint írják, az alapítvány és a zenekar együttműködésének célja, hogy a helyi közösségek odafigyeljenek a hátrányos helyzetű gyerekekre, segítsék a fejlődésüket, olyan helyi programokat, lehetőségeket teremtve számukra, amelyeken keresztül sikerélményekhez juthatnak.

A 2015-ben elindított projekt alapértékei – elfogadás, párbeszéd, közös alkotás, egymás iránt érzett felelősség és tisztelet, emberi méltóság és tolerancia – mellé idén hat nagykövet állt oda: Lackfi János József Attila-díjas író-költő, Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány vezetője, Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. Igazgatóságának elnöke, Bogdán László, Cserdi polgármestere, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, valamint Bodó Antónia, a BFZ hegedűművésze – olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaznak: a zenében és a táncban nem létezik hátrányos helyzet.

Az első TérTáncKoncert-en Mendelssohn Szentivánéji álom című kísérőzenéjére táncolhattak a gyerekek. A hangverseny vendége a Nyíregyházi Pro Musica Leánykar (Cantemus Kórus) volt. 2016-ban Stravinsky 1936-ban komponált és először 1937-ben bemutatott Kártyajáték (Jeu de cartes) című művére komponált közös tánc volt a fő attrakció. A többé-kevésbé BFZ-s zenészekből verbuválódott alkalmi együttesek, argentin tangót, klezmer és erdélyi autentikus népzenét is előadtak. Ezt a sort egészítette ki a zenekari tagok kórusa, akik zenei kíséret nélkül énekeltek el egy ortodox keresztény éneket Csendes fény címmel. A hangverseny zárószámaként részletek hangzottak el Dvorák 8. (G-dúr) szimfóniájából. A 2016-ban résztvevő települések Apátfalva, Berettyóújfalu, Bogád, Budapest, Bükkösd, Cserdi, Edelény, Hódmezővásárhely, Karcag, Kecskemét, Kisvárda, Miskolc, Ózd, Pécs, Piliscsaba, Szécsény, Téglás, Tiszaszalka és Zsámbék voltak.

További információ a TérTáncKoncert oldalán található.

Forrás: MTI/Wikipédia

2017.02.07