POLI-FARBE: Újrafestett valóság

Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében

November 5-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.) a POLI-FARBE: Újrafestett valóság című rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében. A tárlat december 2-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

„Az egyik legősibb ösztön az önkifejezés vágya. / Megmutatni mindazt, ami, és aki vagyok, / Kifejezni az érzéseket, a vágyakat, megmutatni másoknak, / miben hiszek, mit tartok fontosnak. / Ilyen az ember… / Törekszik arra, hogy jel maradjon utána.”

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár 2012-ben nagy sikerrel mutatta be Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című tárlatát a Nemzeti Galériában. Azóta a kiállítás útnak indult, és következő állomásként Győrben mutatkozott be a közönség számára.

Mozgássérült és ép kortárs művészek közösen, egy térben alkothattak 2012 nyarán a Magyar Nemzeti Galéria falai között. A kiállítás célja azóta is az, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. Az „újrafestett valóság” kifejezés utal arra a szándékunkra, amellyel – a tárlatnak köszönhetően – szeretnénk elérni, hogy a többségi társadalom másként, egy új nézőpontban gondoljon a mozgássérült művészekre és alkotásaikra.

A kiállítás főtámogatója a magyar tulajdonú Poli-Farbe festék- és vakolatgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosította. A nagyvonalú támogatásnak köszönhetően nemcsak vászonra és papírra, de farostlemezre is tudtak alkotni a felkért művészek, ezáltal újraértelmezve a hazai gyártmányú falfestékeket, színező tintákat.

Fotók: Csendes Richárd


2014.11.19