A zene szárnyain

A Győri Gitáregyüttes koncertje a DRKPMK Kisfaludy Könyvtárában

Január 25-én egy nagyszerű újév köszöntő koncerten vehettünk részt a megyei könyvtárban. Egy zenés utazás keretében a Győri Gitáregyüttes repített el bennünket a zene szárnyain népszerű dallamok átdolgozásával a világ különböző tájaira. Így képzeletben nagyon sok helyen járhattunk. Ahogy Klausz Adrienn művészeti vezető elmondta, az együttes tagjai kicsi koruktól zenélnek és miután kinőtték a zeneiskolát, tanítványokból zenésztársakká váltak. Többnyire kiállításmegnyitókon, kulturális eseményeken lépnek fel.

A zenekar főleg gitárosokból áll, de van közöttük 2 csellista is, egyikük Klausz Adrienn, aki hol gitározott, hol csellózott. Közreműködött a művészeti vezető fia is, Klausz Máté, ő ütőhangszeren játszott. Elsőként egy Moldvai csángó népdalt hallhattunk, ami a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő tv-sorozat főcímdala volt, a címe: Indulj el egy úton. Második számként egy híres skót vagy ír (származása nem deríthető ki) egyházi ének szólalt meg, melyet egy John Newton nevű hajós jegyzett le, a címe: Csodás kegyelem (Amazing Grace). A világban több dallammal is énekelték, de ezzel a mostanival vált ismertté. Az amerikai cseroki indiánok temetkezési szertartásokon énekelték.

A harmadik szám Görögországba kalauzolt el bennünket, egy szirtakit hallgattunk meg, ami az ismert Zorba, a görög című film zenéje is. A negyedik szám egy japán animációs film, A macskák királysága főcímdala volt, a címe Kaze ni naru. Ötödikként az Óz a csodák csodája főcímdalát hallgathattuk meg. A Szivárvány című dalt Harold Arlen írta, a híres filmben Judy Garland énekelte. A népszerű örökzöldet kétféleképpen adták elő, először egy gitárszólóval dzsesszelemeket belecsempészve, majd az egész együttes játszotta, de itt már reggae stílusban. A hatodik zeneszám szintén dzsessz stílusban szólalt meg a brazil szamba ritmusvilágával ötvözve, ez is egy híres film főcímdala volt, az Oscar-díjas A fekete Orfeuszé.

A hetedik számban visszaevezhettünk a klasszikus gitárzene világába, elérkeztünk Spanyolországba egy igazi autentikus gitárzene dallamain keresztül. A nyolcadik és egyben utolsó szám szintén kapcsolódott a spanyol zene világához, egy flamenco dallamai csendültek fel. Megtudtuk, hogy az andalúz cigányok a gitano-k, az andalúz nem cigányok pedig a payo-k. Ez utóbbi nép egyik dalát, a Malagena című tipikus spanyol népdalt hallgathattuk meg. Úgy éreztem, hogy szeretnék táncra perdülni. A dallamokat hallgatva egy piros-fekete ruhába öltözött spanyol nőt és férfit láttam magam előtt, akik gyönyörűen mozognak erre a csodás zenére.

A művészeti vezető elmondta, hogy ráadással nem készültek, így bennünket kérdeztek meg, melyik számot szeretnénk újra hallani, és természetesen erre az utolsóra esett a választás. Az zenészeknek és a szervezőknek köszönhetően nagyszerű élménnyel lettünk gazdagabbak ezen az estén.

Közreműködött a Győri Gitáregyüttes: Klausz Adrienn (művészeti vezető, cselló, gitár, ének), Komálovics Ábel (gitár), Hartai Ákos (gitár), Pajor Gergő (gitár) és Skaliczky Lóránt (cselló).

Bolgár Veronika

2017.01.27