Értékmentés másképp: Itthon a páratlan Kossuth-fénykép


Igazi kuriózum, egy Kossuth Lajosról 1852 tavaszán Amerikában készült dagerrotípia került nemrégiben a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményébe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) letétjeként. A felbecsülhetetlen értékű darabot 25 ezer dollárért vásárolta meg a Nemzeti Bank az Értéktár Program újabb állomásaként.

Az ezüstözött rézlemezre rögzült portréból, éppen annak hordozója miatt, csak egy példány létezik. Kossuth Lajos és emigráns társa, Pulszky Ferenc 1852. április 17. – május 18. között voltak Bostonban. Itt, Albert Sands Southworth (1811-1894) és Josiah Johnson Hawes (1808-1901) dagerrotípia műtermében esett meg az a bizonyos fényképezés, aminek eredményét most is vizsgálják a Magyar Nemzeti Múzeumban. Tudjuk, hogy a Bostonban töltött idő alatt több felvétel is készült róluk. Ezek közül egy eredeti negyedlemezt (kb. 11x8 cm méretű), Kossuthot majdnem szemből ábrázoló mellképet vásárolt meg az MNB. A dagerrotípiát 2017 márciusától lehet majd megnézni a Nemzeti Múzeumban, természetesen a jelentőségéhez méltó és a műtárgyvédelemnek is megfelelő körülmények között.

E pótolhatatlan darab előtt, 2016. december 22-én Kövesi István 115 képből álló gyűjteményét vásárolta meg 800 millió forintért a jegybank. A valamikori kóser hentes kollekciója letétként a miskolci Herman Ottó Múzeumba került. Az MNB célja ezekkel a vásárlásokkal az, hogy visszaszerezze a külföldi tulajdonba került műkincseinket, ugyanakkor fel kívánják vásárolni az erre érdemes hazai hagyatékokat is, hogy ezeket a köz számára is elérhetővé tegyék. Így került egy pécsi lakásból a Magyar Nemzeti Galériába Tiziano Mária a gyermekével és Szent Pállal című festménye is, amit már hetvenezren láttak azóta. A 4,5 milliárdos vásárlás eddig a legnagyobb költés a 2018-ig futó programban. Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményéért 1,6 milliárd forintot adott az MNB, Orbán Dezső A nagy akt című alkotását 65 millió forintért vették meg. Moholy-Nagy László hagyatékának egy részéért ötvenmilliót adtak, Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony című képe pedig 42 millió forintért került a jegybank tulajdonába.

A vásárlásoknál a szakmai véleményt a tanácsadó testület adta. A grémium tagja Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Cselovszky Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Nagy Mihály, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának főtanácsadója, és végül Árvai-Józsa Kitty művészettörténész.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2017.01.19