Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása


A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online. (A képen egy gribovai cigány családi portré látható.) A Moldvai Köztársaság a Szovjetunió összeomlása után gazdaságilag és politikailag is átmeneti állapotban van. Az országnak rendkívül színes az etnikai összetétele, rengeteg az ukrán, román, gagauzi, bolgár, zsidó és cigány származású állampolgára.

Az utóbbi kisebbség tudja magát a legkevésbé képviselni a tudományok és a kultúra területén, hiszen a cigány kisközösségek tagjai már az iparosítás előtt is szegény, szinte nomád körülmények között éltek, amin a szovjet rendszernek sem sikerült változtatni, az e közösséghez tartozó gyerekek sokszor nem jutottak be az iskolai rendszerbe, és nem jutottak rendes orvosi ellátáshoz sem.

Az utóbbi években a moldvai kisebbségkutatók 11 különböző roma kisebbségi csoportot különböztettek meg, kutatásaik során az is kiderült, hogy rengeteg családi emlékgyűjtemény van e közösségeknél, de ezek egyre rosszabb állapotba kerülnek, hiszen nem gondozza őket senki. A kései utódokat már nem érdekli a gyűjtemény, és egyelőre nem állnak rendelkezésre szisztematikus digitalizálási lehetőségek.

Temetési kép a Cebotari-Muntean családi örökségéből

Az Endangered Archive támogatási program segítségével az 1940-es évekből vagy azelőttről származó családi hagyatékokat rendszereztek és digitalizáltak. Fényképfelvételek, kéziratok, folyóiratok, meghívók és egyéni munkaszerződések is találhatóak ezekben a gyűjteményekben. Leginkább családi eseményeket (temetés, esküvő, illetve egyéb összejövetel) megörökítő fotográfiákat találhatunk. Az így begyűjtött darabokat a Moldvai Tudományos Akadémia Kulturális Örökséghivatala, illetve a Moldvai Köztársaság Nemzeti Levéltára veszi gondozásba. Ezzel a Délkelet-Európával és az itt élő cigány kisebbséggel foglalkozó szakemberek számára is könnyebben kutathatóvá válik a moldvai roma kisebbségek története.

A moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát itt böngészhetjük online.


Forrás: mandarchiv.hu

2017.01.16