Egressy Zoltán: Június

Ősbemutató a Győri Nemzeti Színházban

Egressy Zoltán Június című színművét állította színpadra a Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében, melynek ősbemutatóját 2014. november 15-e estéjére tűzték ki. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mutatta be először a darabot, erre a feladatra Magyarországon elsőként a győri színház vállalkozott.

Nagyon nagy érdeklődéssel vártam az előadást, tekintettel Egressy Portugáljának rendkívül hosszú és sikeres útjára, amelyet a győriek szintén felejthetetlenné tettek. Az 1967-ben született kortárs magyar író, műfordító Egressy Zoltán már számos alkotását láthatta a közönség hazai és külföldi színpadokon egyaránt. A Június című dráma 2007-ben jelent meg a Jelenkor folyóirat mellékleteként, Szép Ernőnek dedikálva.

A történet a férfi-nő kapcsolatot boncolgatja, hiszen minden szereplő a szerelmet keresi, a szerelem által nyújtott boldogságot hajszolja. Láthatjuk a fiatalabb generáció testiség iránti vágyát, ugyanennek a nemzedéknek a lelki társ keresését, valamint az idősebb korosztály szerelmi csapdáját is. Életből vett példák, hiszen ki ne ismerné a megcsalt társ történetét, a fiatalabb fiú testi vonzódását idősebb nőhöz, és az idősödő férfiú szerelmét fiatalabb nőhöz. Nos, ezeknek a kapcsolatoknak az alakulását láthatjuk a színpadon, természetesen nem ennyire egyszerűen, hiszen a történet egyik kiemelkedő pontja, hogy az idősödő úr és a fiatal fiú (esetünkben ráadásul apa és fia) ugyanahhoz a 40 éves, de még nagyon is csinos, a házasságában boldogtalan nőhöz kötődik. A történet végére a kapcsolatok rendeződnek, letisztulnak, s természetesen mindez júniusban játszódik.

A darabban egy számomra nagyon érdekes mondat többször is elhangzik, amelynek az a lényege, hogy „végül is a gyerek már nagy”. Hallhatjuk ezt a hűtlen feleségtől és a hűtlen férjtől, akik természetesen válni készülnek. Nagyon elgondolkodtató és életszerű mondat, sajnos túl sokat hallhatjuk az életben is; mintha csak addig lenne fontos a házasság, amíg a gyerek elég feladatot ad a szülőnek. Nem tudom, a szerző mennyire szánta ezt tanulságos, elgondolkodtató mondatnak, de nálam ezt a hatást érte el. A Június egy modern, kortárs darab, ezért aki szeret a „csúnya beszéden”, a trágárságon felháborodni, az most ne tegye, hiszen sajnos ez is csak a mai életünket tükrözi.

Nos, Forgács Péter rendezésében ezt a művet láthatjuk a Győri Nemzeti Színházban. Bevallom őszintén, a színészekről nem igazán szeretnék írni, hiszen már többször véleményeztem győri művészeinket, csakis saját magamat tudnám ismételni. Egyszerűen imádom őket! Láthatjuk Kiss Tündét (Bíbor Lili), Kovács Gergelyt (Zár Rudolf), Balikó Tamást (Zár Ferenc), Szina Kingát (Villő Rea), Budai Zsófiát (Gráf Karolin), Sárközi Józsefet (Fillér Lóri), Ungvári Istvánt (hadnagy és férj), de feltűnik még Bede Fazekas Csaba, Janisch Éva, Venczel-Kovács Zoltán, Szilágyi István és még sorolhatnám.

A történet különös helyszíneken játszódik. A kezdő színtér egy hangszerbolt, utána következik egy tornaterem, majd pedig egy biopiac. A helyszínekre a Plankton Média csoport videobejátszásai repítenek bennünket, amely szerintem nagyon látványos, nekem roppant módon tetszett. Bátonyi György díszletei és Győri Gabi jelmezei hitelesen tükrözték a darab hangulatát - mindig is csodáltam a győriek díszletezését, mert mindig minden ott van, ahol kell, „túldíszletezés” nélkül.

Remélem, sikerült pozitív hangulatot keltenem a Június című Egressy-színmű megtekintéséhez, amely a november 15-i premiertől látható a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Molnár Zoltánné
Fotók: Lakatos Krisztián


2014.11.14