Megalakult az Aggteleki Nemzeti Park

Ezen a napon történt

Az Északi-középhegységben található Magyarország legszebb cseppkőbarlangja, amely nemcsak hazánk egyik természeti büszkesége, hanem a Világörökség része is. Az Aggteleki-karszt az országhatár közelében, Győrtől közel 380 km-re helyezkedik el. Itt van hazánk egyik legfontosabb természetvédelmi területe, az Aggteleki Nemzeti Park, melyet 1985. január 1-jén hoztak létre, az országban negyedikként. Sok védett növény- és állatfaj él ezen a vidéken.

A föld mélye itt hatalmas barlangrendszert rejt, már az őskori emberek is ismerték. A legszebb közülük a Baradla, amely kb. 20 km hosszú, több bejáraton át lehet megközelíteni: a legismertebb Aggtelek határában, egy 50 m magas sziklafal tövében nyílik. A Baradla név valószínűleg szláv eredetű, a sziklaszirtet jelentő bradlo szóból származik. Átnyúlik Szlovákia területére is, ez a Domica-barlangrendszer, amely legalább olyan szép, mint magyar párja. A barlangokat a csapadékvíz és a földalatti folyóvizek alakították ki a magukkal vitt törmelékkel hosszú évezredek alatt a mészkőhegységben. A barlangokban a mennyezetről lecseppenő vízből kiváló mész csodálatos cseppkőformákat hozott létre. Ezek között több fajtát különböztetünk meg: a függő és az álló cseppkő, ha a kettő összeér, akkor pedig cseppkőoszlop keletkezik. Hosszú-hosszú időre van szükség ehhez, mert a cseppkő hihetetlenül lassan növekszik, ezért nem szabad hozzáérni és letörni, hanem védeni kell, hiszen utódaink is látni szeretnék. 15-20 év alatt mindössze egy mm-t gyarapodik.

A legkülönlegesebb cseppköveket elnevezték a látogatók és a barlangászok: Teknősbéka, Vízesés, Télapó, Tigris, Sas vagy Anyósnyelv. A legmagasabb oszlopszerű képződmény a Csillagvizsgáló nevet viseli, 25 m magas. A Baradla-barlang legtágasabb része az Óriások terme, látványos fényjátékkal kísért koncerteket is rendeznek a kiváló akusztikával rendelkező különleges helyszínen, amely felejthetetlen élményt nyújt. A Hangversenyterem méretei: hossza 120 m, szélessége 38 m, magassága pedig 27 m, elférne itt akár egy többemeletes lakóház is.

A XVIII. sz. végétől látogatták, régen fáklyával világítottak, emiatt a cseppkövek sajnos több helyen elszíneződtek. Állandó a hőmérséklet télen és nyáron, 10 fok körüli, így a nyári hőségben jól lehet hűsölni a cseppkövekben való gyönyörködés mellett. Az itteni hűvös levegő gyógyhatással bír. Hasonlóan szebbnél szebb cseppkövekkel rendelkezik a közelben feltárt Béke-barlang is. A föld mélye sok barlangkedvelő állatfajnak nyújt menedéket, köztük ritka denevérek is előfordulnak.

Ha az Északi-középhegységben kirándulnak, feltétlenül látogassák meg, mert érdemes, valamint megunhatatlan ez a földalatti Meseország. Különböző hosszúságú felejthetetlen túrákat tehetünk a barlangokban és a felszínen is – igényeinknek megfelelően, ahol a karsztos vidékre jellemző formákat láthatunk.

Sulyok Attiláné

Forrás: www.anp.hu/hu/baradla-barlang

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2017.01.01