Jeruzsálemi utcák Óbudán

Elsüllyedt világok sorozat

Két régi óbudai fotográfiát nézegetek a MaNDA archívumában. Mindkettő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendkívül értékes és szerteágazó gyűjteményéből származik. Ők töltötték fel az adatbázisunkba az egykori óbudai kiskocsmákról készült fotósorozatot is. Mert Óbudán a kereskedelem mellett mindig fontos volt a vendéglátás is. Az előbbinek pedig a város/rész fénykorában a piacok és a kiskereskedések voltak a központjai.

Nem véletlen hát eme két fotográfia kiválasztása, a régi Óbudáról, annak fölszintes házairól, szűk utcácskáiról Krúdynál jobban nem írt senki: „Olyanformák voltak, mint a jeruzsálemi utcák Krisztus születése idejében. A házak összehajlottak vagy félig a földbe bújtak, mintha mindegyik egy nagy titkot rejtegetne. Ódonság bundaszaga és nőies fodormentaillat váltakozva szálldosott az udvarokból...” – írja az Etel király kincse című könyvében. Az író mindenekelőtt a kiskocsmákat, kávéházakat látogatta, a vegyeskereskedések kívül estek érdeklődési körén, és a piacokon is valószínűleg a lacipecsenyést célozta meg először. Óbudán mindig jó volt piacra járni, már a királynéi városi időkben is jelentős kereskedelmi, piaci élet zajlott a város központjában, a mai Lajos utca vonalán, ott, ahol most a zsinagóga és egy nagy hotel található. Itt állt Ferenc deák háza is, amely óbudai káptalantól 1500-ban került a tulajdonoshoz, aki átépíttette. A török idők után 1697-ben a romjain felépült az első óbudai sörház, ahol 1735-ig főzték a sört. Ezután homlokzatát többször átalakították, különféle üzleteket nyitva benne. Az 1976 és 1982 között végzett feltárás és helyreállítás után visszakapta gótikus, illetve barokk ablakkereteit és a kapuboltozatot. Most a Budapest Galéria kiállítóházaként fogadja a modern művészeti alkotásokat.

Kiskorona 11. (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis)

Az első fényképen ennek a régi piactérnek az északi szélén, a Szent Péter és Pál templom mögötti részét lehet látni (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis). Hogy aztán itt tényleges adásvételi tevékenység zajlik-e, azt nem lehet tudni. A rengeteg, jó ruhába öltözött ember (főleg férfiak) mellett csak egy sátrat lehet látni. Az biztos, hogy a most is működő óbudai piacot, a régi Piac, ma Kórház utcában 1929-ben kezdték használni. Itt 1788 és 1888 között egy temető volt kis kápolnával, ennek helyére, az akkor még jobbára földszintes házakkal övezett Vörösvári úttal párhuzamosan kezdtek építkezni. Ezt a piacot, központjában egy díszes kúttal, szétrombolták a harcok során 1945-ben. A mai, vasbeton építmény több részletben 1993-ra nyerte el a végső formáját. De ekkora már a múlt ködébe veszett Krúdy földszintes városkája is, az Óbudai Auchan helyén felépített házgyár ontotta magából a panelházak elemeit. Ezek pedig kiszorították az olyan kis szatócsboltokat, mit a másik képen lévő üzlet. Ami a Kiskorona út 11. szám alatt állt (kép fent), papírt és írószert árultak benne, talán még Krúdy is betért ide vásárolni, végül is egészen közel lakott hozzá.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.12.29