December 21. – Megjelent a világ első keresztrejtvénye

Ezen a napon történt

A keresztrejtvény a legelterjedtebb és legnépszerűbb szójáték a világon, pedig története alig több mint 100 évre nyúlik csak vissza. Az angol születésű újságírónak, Arthur Wynne-nek köszönhető, hogy 1913. december 21-én napvilágot látott az első keresztrejtvény a New York World vasárnapi mellékletének hasábjain.

Az első keresztrejtvények a 19. században tűntek fel Angliában. Ezek azonban még csupán kezdetleges jellegű „játékok” voltak, ahol szavak egy csoportját úgy rendezték el, hogy a bennük szereplő betűk egyaránt értelmesen olvashatóak legyenek vízszintesen és függőlegesen, amelyeket különböző nyomtatott gyerekkirakókban és folyóiratokban használtak. Az Amerikai Egyesült Államokban azonban a puzzle már komoly felnőtt szórakoztató időtöltéssé fejlődött.

Az első publikált keresztrejtvényt egy Angliából származó újságíró, Arthur Wynne alkotta meg, akit emiatt egészen egyszerűen a világon mindenhol rendkívül népszerű szójáték feltalálójaként tartanak nyilván. Ez a legelső keresztrejtvény 1913. december 21-én látott napvilágot a New York World nevű napilap vasárnapi mellékletében, de a mai szójátékoktól annyiban különbözött, hogy gyémánt alakú volt, és nem tartalmazott közbenső fekete négyzeteket.

Arthur Wynne 1871. június 22-én született Liverpoolban, 19 éves korában emigrált az Egyesült Államokba, ahol egy időre Pittsburgh-ben telepedett le. Már ekkor újságírással foglalkozott, a Pittsburgh Press lapjának dolgozott, majd később, New Yorkba költözvén, a New York World alkalmazta. A lap említett vasárnapi mellékletében leközölt keresztrejtvényében a „Fun” szót segítségül előre beírta, a szójátéknak pedig a „Word-Cross Puzzle” nevet adta. Bár „találmánya” korábbi formulákon alapult, számos újítás ténylegesen neki köszönhető: például függőleges és vízszintes sorok használata, hogy az általuk létrejött négyzetekbe betűk kerülhessenek, majd a fekete négyzetek szimmetrikus elhelyezése a szavak elválasztására.

Néhány héttel keresztrejtvénye megjelenése után a „Word-Cross” elnevezés „Cross-Word”-re változott egy betűszedési hiba következtében – ennek köszönhetően (egybeírva, de) ma is így ismerjük. Wynne az 1920-as években lett amerikai állampolgár, a keresztrejtvények úttörője végül 1945. január 14-én hunyt el.

Az 1920-as évek elején más újságok is ráharaptak a vadonatúj fejtörőkre, és egy évtizeden belül a keresztrejtvények majd az összes amerikai folyóiratban elterjedtek. Ez volt az az időszak, amikor elkezdett az általunk ismerősebb formára módosulni, hogy tíz évvel később aztán átkeljen az Atlanti-óceánon, és meghódítsa Európát is.

Az „újfajta” keresztrejtvény Angliában első alkalommal 1922 februárjában jelent meg a Pearson’s Magazine-ben, míg a híres-nevezetes Times-ban 1930. február 1-jén lehetett először találkozni vele. A brit „kirakósok” hamar sajátos stílusúvá fejlődtek, jelentősen bonyolultabbak lettek az amerikai verziónál. Különösen a ma ismert „cryptic” (fekete kockás) keresztrejtvény lett villámgyorsan népszerű, amelynek az irányadó szabályait A. F. Ritchie és D. S. Macnutt fogalmazta meg.

Az emberek pedig, az agy azon képességének köszönhetően, hogy együtt tud tekeredő, kanyarodó szavakat geometriai formákhoz (és formákba) társítani, elkezdték saját maguk szókirakók millióit gyártani, méghozzá sokféle formában és stílusban. És rendkívül jó látni, hogy ez a szójáték még manapság, a digitális kor kellős közepén sem veszített (sokat) népszerűségéből.

Szilvási Krisztián

Forrás: crosswordtournament.com, wikipedia.org

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.12.21