Itt az új Lánchíd-adatbázis


Most már nemcsak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online. A londoni Institution of Civil Engineers és a Budapesti Történelmi Múzeum közreműködésének köszönhetően online is elérhetjük a Lánchíd építéshez kapcsolódó angol nyelvű dokumentumokat.

A virtuális gyűjtemény tartalmazza a Kiscelli Múzeum, a Duna Múzeum, az ICE Archive, a London Metropolitan Archives, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és az MTA anyagának idevonatkozó gyűjteményi darabjait.

A Lánchíd nemcsak az első állandó híd Pest és Buda között, de az angol technológia vívmányainak meghonosítására tett első kísérlet is. A híd tervezője, William Tirney Clark angol építőmérnök hagyatéka nagyrészt megsemmisült, de a híd tervezésével és építésével kapcsolatban számos dokumentum fennmaradt, ezeket nagy felbontásban tanulmányozhatjuk most az adatbázisban. Így megtalálhatjuk a híd eredeti, Hammersmithben készült terveit, az építés során keletkezett rajzokat és a versenytársak terveit; valamint az építkezés során keletkezett szerződéseket, levelezést és más dokumentációt, ami a tervező, a kivitelező (a kivitelezés vezetője a skót Adam Clark volt), a beruházó (elsősorban Sina György báró) és az egész építkezés kezdeményezője és motorja, gróf Széchenyi István között keletkezett.

A gyűjtemény szabadon felhasználható Creative Commons licensz alatt teszi közzé a források egy részét, és szabadszöveges kereséssel, de szerzőre, címzettre, időintervallumra is rákereshetünk. Nemcsak írott dokumentumokat böngészhetünk (mint pl. szerződés vagy levél, akár családi ügyekről szólóakat), hanem tervrajzokat, metszeteket és térképeket is nézhetünk.


Forrás: mandarchiv.hu

2016.12.18