Kísérőjelenségek – Fotografikus montázsok

Kovács Róbert képzőművész kiállítása a Napóleon-házban

November 25-én nyílt meg Kovács Róbert képzőművész első önálló győri kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban (Király u. 4.) Kísérőjelenségek – Fotografikus montázsok címmel. A vadonatúj digitális technikával készült alkotások december 31-ig tekinthetők meg.

Kovács Róbert 1959-ben született Győrben, az érettségi után a műszaki életpálya felé fordult: először erdőmérnöki diplomát szerzett, majd mérnökközgazdász képesítést kapott. Az 1970-es évek elejétől fényképez, valamint független filmesként rövidfilmeket készít. A civil szférában mára Európa-szerte ismert, piacvezető vállakózást igazgat az uszodatechnika területén. Első ízben idén, 2016-ban mutatkozhatott be egyéni kiállításon, ahol Budapesten a MOM Kulturális Központ Kupolatermében voltak láthatóak grafikái.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban megjelenő mostani kiállításán egy újszerű digitális művészettel szerepel: a számítógép segítéségével felbont egy fotót, és különféle szín és szerkezeti rétegeket rak egymásra, így pedig új struktúrákat formál. A képeket giclée technikával nyomtatják ki, így egy erős színvilágú, mélységekkel és magasságok rendelkező végeredményt kapunk. Az alkotásainak „elméleti” hátterét képező absztrakt művészeti terep lényegéről azt vallja, hogy a nézők számára is szabad asszociációkat enged meg. A Kísérőjelenségek – Fotografikus montázsok címet kapott kiállítás képei saját elmondása szerint alapvetően a ritmusról, a színről, a kompozícióról szólnak, és egészen egyszerűen az a funkciójuk, hogy gyönyörködtessenek.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs, Zilahy Márta

2016.12.15