Klezmer Magic – The Best Klezmer Music from Hungary

Zeneajánló

2000-ben jelent meg a Klezmer Magic – The Best Klezmer Music from Hungary klezmer zenét tartalmazó válogatása magyar előadók tolmácsolásában. Az elmúlt évtizedekben világszerte újra divatba jött a klezmer, és Magyarországon is jelentős együttesek alakultak.

A klezmer kifejezés úgy fordítható: „az ember átlényegül énekké”. Maga a klezmer szó egy régi, arámi eredetű héber szóból ered, amelyet a hangszer és a hangszeres zenész megnevezésére egyaránt használtak. Később főként a kelet-európai jiddis hangszeres tánczenét nevezték így.

A Klezmer Magic CD-je öt magyar klezmer zenekar 2000-ig előadott legismertebb zeneszámait tartalmazza. Magyarországon a Jávori Ferenc által 1990-ben alapított Budapest Klezmer Band a legismertebb és legjelentősebb képviselője a klezmer zenének. A zenekar alapítója és vezetője, Jávori Ferenc által komponált átiratokat játszanak. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Pannónia Klezmer Band 1997-ben alakult, első lemezük pedig 1999-ben jelent meg. A zenekar tagjai főként tradicionális klezmer hangszereken (klarinét, hegedű, tuba, dob, zongora) játszanak. A tradicionális zsidó népzene mellett saját szerzeményeket, átdolgozásokat, népszerű jiddis dalokat, valamint musical részleteket egyaránt repertoáron tartanak.

A David Klezmer Quintet zenéje „a tradicionális magyar (kelet-közép európai zsidó zene) gyökereinek felhasználásával és modern zenei stílusokkal ötvöződik, hogy a klezmer zenét saját értelmezésében megismertesse.” Az együttes repertoárján zsidó dallamok, ehhez szervesen kapcsolódó improvizatív szólók és saját szerzemények egyaránt szerepelnek. Az Odessa Klezmer Band törekvése az volt, hogy a kelet-európai zsidó dallamanyag legrégibb rétegéhez nyúljanak vissza, valamint, hogy minél precízebben elsajátítsák az archaikus játékmódot. Azonban a hagyományt új, korszerű zenei elemekkel is társították, ami által stílusuk egyedivé vált. Legszembetűnőbb példa talán erre DJ Haszim című alkotásuk, amelyben a hagyományos klezmer dallam az elektronikus zenével keveredik.

A klezmer zenére jellemző a dallamok szépsége és különös díszítése, az előadásmód egyedisége, a dallamok, a melódiák sajátos – olykor kesernyés vagy épp szomorú, gyakran humoros, vidám vagy éppen ironizáló hangulata.

Ősze Mária

Forrás: wikipedia.hu, pkb.ingyenweb.hu/, www.davidklezmer.hu/, www.kalakazenebolt.hu/

2016.12.14