Félőlény

Premier a Győri Nemzeti Színházban

December 10-től látható a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében a Békés Pál meseregényéből, Háda János által színpadra állított Félőlény című zenés mesejáték Mihályi Orsi, Mézes Violetta, Kovács Gergely, Budai Zsófi, Szikra József és Jáger András főszereplésével.

Szörnyek által uralt világunk kerek erdejének közepén, egy tisztáson az erdei manók (Rakonc, aki formára fésülgeti a rekettyebokrokat, Porhany, aki mindig tudja, hol a porhanyítás határa és Csupánc, aki mindig csupán csak addig csupál, amíg a lombtakarója ér) gyakran összegyűlnek, és teázgatás közben a világ legnagyobb könyvtárát őrző Nagy Mesemondót hallgatják. Ezen a tisztáson ugyan még nincs hatalmuk a szörnyeknek, de állandóan riogatják az itt élőket, mert éppen a Nagy Mesemondóban látják legfőbb ellenségüket: amíg ezek a mesék léteznek, s csak egyetlen lény is van, aki hisz igazukban, addig a szörnyek nem érezhetik magukat biztonságban.

Az állandó zaklatás következtében a Nagy Mesemondóból az idők folyamán Félőlény lett, aki félelmében odújába, könyvei közé zárkózott, azt gondolván, így megúszhatja a réminváziót. A helyzet ma már annyira tarthatatlan, hogy Rakonc kivándorlásra szánja el magát. Ekkor érkezik meg hozzájuk váratlanul Csatang, tőlük elcsatangolt régi barátjuk, akinek hívó szavára Félőlény kibújik barlangjából. Tőle tudja meg, hogy az ő könyvtára az, ami távol tartja a szörnyeket lakhelyüktől, hiszen a bennük lévő történetekben a jó mindig diadalt arat a rossz fölött. Barátai biztatására elindul hát félelmét leküzdve, hogy maga is szörnnyé változzék, megmentve ezzel a kiserdőt, barátait és persze önmagát.

A történet folyamán különféle nehéz próbatételeken megy keresztül, közben megvilágosodik, legyőzi félelmét, nyer a gonoszok fölött, és újra visszatér barátaihoz mesélni a tisztásra.

Békés Pál pompás meseregényéből Háda János rendező állított színpadra egy a mai kor viszonyai közé helyezett kiváló előadást. Véleményem szerint ma óriási szükség van arra, hogy a gyerekek minél többet olvassanak, ezzel fejlesztve legjobban saját képzeletüket. Ne a tévét nézzék, ne a mobiljukat nyomkodják, ne azon nevelkedjenek, amit mások képzelnek el s mutatnak meg helyettük.

Az élményt kiváló szereplőgárda nyújtja: Mihályi Orsi (Félőlény), Mézes Violetta (Rakonc), Kovács Gergely (Porhany), Budai Zsófi (Csupánc), Szikra József (Csatang), Jáger András (Irodaszörny, Nagy tökély, Belső kongó, Lidérc). Kisebbeknek, nagyobbaknak, minden meseszeretőnek szívből ajánlom a nagyszerű előadást!

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.12.12