Eltűnő Núbia

Kiállítás az Esterházy-palotában

Október 31-én nyílt válogatás Lantai-Csont Gergely szudáni fotóiból a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Király u.17.). Az Eltűnő Núbia című kiállítást dr. Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke nyitotta meg, a tárlat november 30-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

2013 őszén egy négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós expedíció indult Budapestről, hogy Kelet-Afrika társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. Az expedíció megálmodója Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász volt. Az expedíció 114 nap alatt több, mint 24 ezer kilométert tett meg. Ez idő alatt 28 ezer felvétel készült, amelyek közül elsőként a szudáni fotók láthatóak a kiállításon.

A Kelet-Kongóig tartó út célja az volt, hogy zárt közösségeket keressen fel, és minőségi fotódokumentációt készítsen róluk. Olyan csoportok életébe kívánt bepillantást nyerni, amelyek ősi hagyományaikból, tradicionális anyagi kultúrájukból, szokásaikból még sokat megőriztek.

Szudán ehhez tökéletes kezdet volt. A képeken feltűnnek az ország gazdag kulturális emlékei, így a domborművekkel díszített ókori templomok, vagy a „fekete fáraók” piramisai is. A látogatók bepillantás nyernek a Nílus-mentén lakó núbiaiak csodálatosan színes kultúrájába. A kiállításon elsőként lesz látható a magukat magyar származásúnak tartó szudáni magyarabokról készült fotósorozat, akiknek ősei még az oszmán birodalom katonáiként kerülhettek Afrikába, közel 500 éve.

Különleges élményt nyújtanak még a Keleti-sivatag lakóiról, a tevetartó bedzsákról készült képek, melyeken az ősi öltözetet viselő nomádokat nézve szinte időutazáson érezhetjük magunkat.

Fotók: Csendes Richárd


2014.11.13