Egy kis karácsony előtti borzongás

Moziajánló: Bezárva

Jó ilyenkor advent közeledtével havas tájakat nézegetni, még mielőtt belebódulnánk a kereskedelmileg forszírozott szeretetünnepbe. Jót tesz egy kis borzongás, ami elérhető most egy új thriller formájában a moziban is.

Nem minden olyan, mint amilyennek látszik – ez Farren Balckburn új filmjének alapja. Ami egy jó kis munka, másfél óra lassan felpörgő borzongás, meglehetősen véres fináléval. Nincs sok újdonság ebben a filmben, de szépen felmondja a leckét, felvonultat minden olyan momentumot, ami egy jó thrillernek sajátja. Az elején még csak a meglehetősen sötét tónusokkal bíró zene szól, aztán jön az öreg, sok titkot rejtő ház, no és az ezekből adódó vélt vagy valós zajok. Ezek közül persze először még nem lehet tudni, hogy valódiak-e, vagy csak a főhős hallucinációja az egész. A gonosz pedig természetesen csak a végkifejletnél manifesztálódik, magyarul: bújik elő, és okoz nem kis meglepetéseket. Amikből aztán leginkább egy kisebb, vagy éppen igazán elszabadult vérfürdő kerekedik – forgatókönyve és rendezője válogatja. És persze ott az általában mindent megoldó finálé, csak az olyan elvetemült rendezők, mint David Lynch és lánya, Jennifer nem büntetik meg a gonoszt, lásd utóbbitól az Aberrált élvezetek című szabadon elérhető filmet.

Farren Balckburn (korábban sorozatok epizódjait rendezte és az Istenek kalapácsa című vikinges, kosztümös filmet) alkotása is követi a főcsapást, a téli New England egy isten háta mögötti tanyáján vagyunk, ahol a főhős gyermekpszichiátriai rendelőt működtet. És a cselekmény idején ápolja a férje halálát hozó autóbalesetben fél éve teljesen lebénult mostohafiát. A 18 éves kamaszt etetni, fürdetni, mozgatni kell, és nincs semmi remény arra nézvést, hogy állapota valaha is változni fog. Marie Portman (Naomi Watts) nagyon egyedül van ott a sejtelmesen susogó erdőben. Aztán, ahogy az a természet rendje, előkerül egy meglehetősen esetlen udvarló – a vidéki férfiak már csak ilyenek. És páciensnek egy intézeti kisfiú, Tom is, akit meg kéne menteni, ha már Stevent, a nevelt fiút nem lehet. És aki egyszer csak rémeket látva kiszalad a házból a fagyos éjszakába, ahol nyoma vész. Ezután pedig felerősödnek az éjszakai neszek, mocorgások, nyikorgások, lépések zajai is, és megérkeznek a már említett hallucinációk, amik egy ilyen orvosnál szakmába vágnak valahol.

Ahogy lepereg a filmből az első óra, megkezdődik a gyorsulás, felpörgés. És egy nyitva maradt Skype révén ott a bizonyosság is, no de majd bolond lennék elárulni, hogy mi. Mert akkor csökkenne a forgalmazó bevétele, akik egyébként jó érzékkel foglalkoznak az ilyen, erősen a „B” kategória tetején tanyázó filmekkel. Ha meg csökken ez a bizonyos bevétel, akkor nyilván én sem kapok több meghívást a cég sajtóvetítéseire. És nem lesz még egy ilyen jó kis karácsony előtti borzongásban sem részem, amit bevallom, meglehetősen sajnálnék...

Ajánlom:
• a műfaj kedvelőinek
• Naomi Watts régi rajongóinak
• a karácsonyi szirup ellen

Nem ajánlom:
• türelmetleneknek, akik rögtön vérre szomjaznak
• azoknak, akik hisznek abban, hogy a jóért jó jár cserébe
• akiknek összeszorul a gyomruk az ilyen filmeken

Bezárva
Shut in, amerikai-kanadai-francia thriller, 2016, 91 perc, rendezte: Farren Balckburn, forgatókönyvíró: Christina Hodson, szereplők: Charlie Heaton, Naomi Watts, Jacob Tremblay, Oliver Platt, David Cubitt, Crystal Balint

Bemutató: 2016.11.24.
Forgalmazó: Big Bang Média

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.12.01