Közös az örökségünk a horvátokkal


„A horvát és a magyar múlt úgy összetartozik, mint az almának a két fele” – mondta el Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékbizottság elnöke november 24-én a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén. A fogadáson visszaemlékeztek a horvát-magyar barátságot tovább erősítő, a Zrínyi-emlékév kapcsán rendezett programokra, különösen Ivan Zajc Nikola Šubić Zrinjski (Zrínyi Miklós) című operájára.

Végéhez közeledik a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékév, amelynek során számos kulturális és tudományos rendezvénnyel emlékeztek meg Szigetvár ostromának, a várvédő Zrínyi Miklós és bátor katonái hősi halálának 450. évfordulójáról. A rendezvénysorozat központi eseménye 2016. szeptember 7-én Szigetváron volt Magyarország és a Horvát Köztársaság elnökének, valamint a Török Köztársaság miniszterelnök-helyettesének jelenlétében, míg a kulturális programok csúcspontjaként szeptember 18-án a Magyar Állami Operaházban előadták Ivan Zajc horvát zeneszerző Nikola Šubić Zrinjski (Zrínyi Miklós) című operáját. Ezekre a horvát-magyar együttműködést is erősítő eseményekre emlékeztek vissza a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén, ahova a projekt résztvevőit hívta meg a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Gordan Grlić Radman, hogy kifejezze köszönetét.

Gordan Grlić Radman kiemelte: országszerte színes programokkal emlékeztek meg Szigetvár ostromának és a Zrínyi Miklós vezette várvédők hősi halálának 450. évfordulójáról. A rendezvények sorából Budapest sem maradhatott ki, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Zrínyi-emlékkoncert mellett mindenképpen kiemelkedő volt a Magyar Állami Operaházban bemutatott, Nikola Šubić Zrinjski (Zrínyi Miklós) című opera az Eszéki Horvát Nemzeti Színház előadásában.

Ez a nagyszabású projekt is csak valódi horvát-magyar összefogással valósulhatott meg – hangsúlyozta a nagykövet, köszönetet mondva a közös munkáért Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Dr. Hóvári Jánosnak, a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékbizottság elnökének és Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának.

„Sikerült a hazaszeretet, a hűség, a hősiesség, az önfeláldozás eszméit olyan hőfokon megjeleníteni, hogy a magyar és a horvát nézőkön kívül a külföldiek is könnyes szemmel tapsoltak” – mondta el az operaelőadásról Gordan Grlić Radman. Hangsúlyozta: a horvát-magyar barátságnak és a jó szomszédságnak az egyik legszebb példája volt az előadás.

Ókovács Szilveszter egy családi fotóalbumhoz hasonlította azokat a nemzet számára fontos történelmi témájú zeneműveket, melyeket csak az adott nemzet tagjai értenek, a többieknek azonban nem élvezhetőek a közös múlt hiányában. Míg nekünk egy ilyen családi album igazi kincs, addig a panellakás túloldalán semmit sem ér. Így vagyunk mi Erkel Ferenccel, akit nem tudunk igazán a határon túl népszerűsíteni, ellenben a horvátok által hozzánk hozott Nikola Šubić Zrinjski (Zrínyi Miklós) című opera olyan családi albummá vált, amelyet a szomszéd lakásban is tudtak értelmezni, szeretni. Sőt a központi szereplő nekünk is családtagunk, így még szorosabb barátság alakulhatott ki a szomszédok, azaz a horvátok és a magyarok között. Az Operaház főigazgatója kiemelte: nagyon nagy élmény volt Ivan Zajc horvát zeneszerző művét megnézi, és abban felfedezni saját nagy történelmi hősünket is. Mint hangsúlyozta: az Operaház örömmel adott helyet az eszékiek előadásának.

A 2016-os Zrínyi-emlékév végéhez közeledve jó visszagondolni arra, amit az elmúlt évben tettünk, és előretekinteni arra, mi vár ránk – mondta el Hóvári János. Hangsúlyozta: a Zrínyi-örökséget nem lehet bezárni a szigetvári vagy a csáktornyai várba, mert annál sokkal fontosabb. Az örökséget az egész nemzethez el kellett juttatni, és ezt sikerült is elérnie a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékbizottságnak azzal a sok-sok programmal, melyeket országszerte mindkét hazában: Magyarországon és Horvátországban rendeztek. Hozzátette: a programok szervezése során mindkét főváros: Budapest és Zágráb is mögéjük állt.

A 16. századnak releváns üzenete van a 21. század Magyarországához és Horvátországához, miszerint: a horvátokkal mi egy család vagyunk, egy a múltunk, Zrínyi Miklós pedig közös örökségünk – emelte ki Hóvári János. Hozzátette: az operaelőadás különleges eseménye volt az évnek, amely nem csak Zrínyi hőstetteiről, Ivan Zajc csodálatos zenéjéről és az eszékiek előadásáról szólt. A megtelt nézőtér és a taps mögött ott volt az összefogás gondolata, miszerint a 21. században meg kell értenünk, hogy nekünk, magyaroknak és horvátoknak egy a sorsunk, összetartozunk.

Hóvári János köszönetet mondott Gordan Grlić Radmannak és a horvát nagykövetségnek a nagyon komoly és baráti együttműködésért az emlékév kapcsán. Mint mondta: az együttműködés nemcsak baráti volt, hanem eredményes is. Sokat tettünk azért, hogy Zrínyi Miklós öröksége a megfelelő módon éljen a magyar köztudatban, és hogy elmondhassuk: magyar és horvát valóban úgy tartozik össze, mint egy almának a két fele.

Készítette: Wéber Anikó
Fotó: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2016.11.29