Fixirshow

A Szigetköz Fotóműhely kiállítása és jótékonysági képvására

A Szigetköz Fotóműhelynek Fixirshow – Elillant pillanatok képekbe zárva címmel csoportos kiállítása nyílt meg november 25-én a Baross Gábor úti Látogatóközpont emeletén. A tavalyi évhez hasonlóan most is a tagok ez évi fotóiból válogatták a tárlat anyagát, valamint az előző éviekből rendeztek jótékony célú képvásárt, mellyel a Hetedik Bekezdés zenekar akciójához csatlakoznak, akik december 3-án adnak zenés családi Mikulás-koncertet a Pólus Üzletházban, melynek teljes bevételét a Békási család javára, egy tragikusan elhunyt fekvőkerékpáros kisgyermekeinek ajánlják fel.

Hogy egy adott helyen mennyire pezsgő kulturális élet található, az nemcsak azon mérhető le, hogy hány mozi, színház, múzeum, koncertterem, kiállítótér, könyvtár vagy rendezvény elérhető a lakosság számára, hanem azon is, hogy mennyien vannak, akik valamilyen szinten gyakorolják is a művészeteket. Ebből a szempontból Győr és vonzáskörzete nagyon is jól áll, hiszen a hivatásos (hivatásukból élő) művészeken kívül nem kevesen foglalkoznak kedvtelésből, érdeklődésből valamely művészeti ággal, van, aki többel is. S ami a legszebb, hogy ezek az emberek jórészt valamiféle alkotóközösségben teszik ezt. Van itt a környéken több képzőművészeti, népművészeti, iparművészeti, írói, fotóművészeti alkotóközösség, vannak színjátszó csoportok, kórusok, tánccsoportok, együttesek és zenekarok. Egy alkotóközösségben a tehetséges, jó érzékű emberek nemcsak hasonló érdeklődésű barátokra találnak, de tanulhatnak is egymástól vagy közösen másoktól.

Ilyen alkotóközösség a Szigetköz Fotóműhely is, amely ugyan még nem tudhat maga mögött több évtizedes múltat, de annál lelkesebbek. Aki követi a működésüket a Facebookon, láthatja, hogy mennyi felé járnak, mi mindent fotóznak. Bepillanthatunk egy kicsit a közös életükbe, és értesülhetünk minden kiállításukról, sőt az elért eredményeikről is (díjak). Nincsenek sokan (14-en), de annál nagyobb közöttük az összhang. És most egy olyan kiállítást hoztak el nekünk, amely válogatás az év során készült képeikből. Aki közelről is szemügyre veszi a fotókat, láthatja, hogy nagyon sokfélék: mindenféle fotót találunk közöttük, talán csak sportfotót nem, bár tudjuk, hogy azzal is foglalkoznak. Még a természetfotók, melyek a legnagyobb számban szerepelnek, is különbözőek.

A fotózás nem a szakterületem, nem tisztem, hogy megítéljem ezeket az alkotásokat, de azt én is meg tudom állapítani – mint bárki más –, hogy mi a szép. Tekintsünk el egy pillanatra attól, hogy a szépség objektív esztétikai kategória meghatározott kritériumokkal, mert a műélvezetben ez egyáltalán nem számít. Teljesen szubjektív, hogy kinek mi a szép, hiszen befolyásolja az ízlése, eddigi tapasztalatai, emlékei, érzései. Lehet, hogy nem tudjuk, pontosan miért tartunk valamit szépnek (foglalkozzanak ezzel az esztéták és a kritikusok), de azt tudjuk, hogy mi tetszik nekünk. Nekem például nagyon fontos, hogy egy műben találjak valami eredetiséget, valami egyedit, amitől más, jobb lesz, mint az átlag. Ez lehet sok minden. Egy átlagos, de a művön eredetinek ható téma, mint például Kovács Róbert felhői, egy érdekes háttér, amiből jobban kiemelkedik a központi téma, mint Oszkó Ágnes hóvirágja, egy jó kompozíció, mint Varga Zsolt Antal realista hegyoldala az álomszerű felhőkkel és az ejtőernyőssel, egy egyedi látásmódú fény-árnyék hatás, mint Rózsa Tamás hídja a biciklivel, egy érdekes színhatás, mint Horváth Tímea napos képe, egy jól elkapott mozdulat, mint Orosz Sándor balettos képe, egy érdekes jelenség, mint a Száva István folyójában tükröződő kép, egy látványos téma, mint Murányi Péter vízcseppjei, vagy Ihász Lóránd magányos fája, egy érdekes színvilág, mint Galambos Lajos pasztellszínű képe a lóval, egy meghökkentő hatás, mint Hegedűsné Varga Krisztina felhős vízesése, Nagy Ildikó havas tája a felhővel, vagy Kaszás Gyula fehér-szürke felhői, esetleg egy eredeti perspektíva, mint Lakatos Krisztián folyós képén. S mivel mindegyikben találtam valami eredetit, valami újszerűt, valami egyénit, nekem mindegyik szép. Legalábbis intellektuális szinten. Mindegyikre jólesik ránézni, de nem mindegyiket raknám ki a házamban, mert ott olyat szeretnék látni, ami nemcsak szép, hanem hat is, megérint valamit a lelkemből. Az ilyen alkotásokba (legyen az film, könyv, zene, festmény) beleszeretek, mert úgy érzem, hogy személyesen hozzám szólnak. Szívesen látnám a falamon például Oszkó Ágnes naplementéjét, Lakatos Krisztián pepita poharait, Hegedűsné Varga Krisztina vízesését, Galambos Lajos lovas tájképét, Murányi Péter vízcseppjeit, Száva István mindkét kiállított fotóját, Orosz Sándor balett-táncosait, Horváth Tímea Balatonját, Rózsa Tamás hídját, a kedvencemet és Varga Zsolt Antal álomfelhőit.

Aki kedvet kapott érdekes és jó fotókat nézegetni, január 29-ig megteheti a Látogatóközpont nyitvatartási idejében, s aki ellátogat a Hetedik Bekezdés zenekar koncertjére, azzal a tudattal teheti, hogy a jó szórakozás mellett még segít is egy szerencsétlen sorsú család gyermekein.

tmoni
Fotók: Szigetköz Fotóműhely

2016.11.28