FILO-Slam a Tehetségnapon

Széchenyi István Egyetem

November 23-án rendezték meg újra a győri Széchenyi István Egyetemen a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciát és Tehetségnapot, mely ez alkalommal kiegészült a II. Győri Slam Philosophy viadallal. A különleges program a Széchenyi István Egyetem, a Slam Poetry Győr és az Új Akropolisz Filozófiai Iskola (FILO-Pont) együttműködésében jött létre.

A Slam Philosophy Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta egyetemi docensnek, a rendezvény főszervezőjének köszönhetően azért kaphatott helyet a TMDK-n, mert összhangban van a magyar felsőoktatás legfontosabb tehetséggondozó intézményének céljaival. A költészet, rap, színház és hétköznapiság határmezsgyéjén mozgó slam műfaját ötvözi az elmélyülésre inspiráló filozófiai témával, így egyszerre biztat kutatásra, elgondolkodásra, kreatív alkotásra, a kifejezőeszközök csiszolására és nyilvános szereplésre. A szervezők a Filozófia Világnapja közeledtével fel kívánták hívni a figyelmet a filozófiai perspektívában rejlő lehetőségekre. Ez a nézőpont, mely a bölcsességet szerető és kereső embert jellemzi, segít rálátni a rejtett összefüggésekre, meglátni a jót a nehézségekben, és felismerni az értéket másokban és önmagunkban. Lehetővé teszi, hogy a létezés mindennapi eseményein és a jelen pillanaton túl megragadjuk az időtlen értékeket és célokat.

A II. Győri Slam Philosophy viadal témája a Látszat és Valóság kérdése volt. A résztvevők több oldalról ragadták meg a látszat és valóság jelenlétét életünkben. Az első helyezett Sallai Márk azt a kérdést járta körül humoros és mély értelmű produkciójában, hogy mit látunk egymásból, és milyen könnyen ítélünk a felszín alapján. Nem ismerjük a „háttér sztorit”, ami ott rejlik a tettek mögött. „A látszat nem minden” ismétlődött refrénszerűen, és Sallai Márk példák sorával igyekezett ráébreszteni a közönséget gyakran öntudatlanul működő előítéleteire. A másik két helyezett Gál Vivien és Hőgye Ádám slamje szintén színvonalas és tartalmas volt. Gál Vivien egy buborék röpke életén keresztül vezette elő a témával kapcsolatos virtuózan felépített gondolatait. Hőgye Ádám pedig egy randiról mutatott be látleletet, kitárulkozó őszinteséggel.

A viadal zsűrije: Dr. Egresi Katalin egyetemi docens (Jogelméleti Tanszék), Rusznák Laura (FILO-Pont) és Szabados Éva (FILO-Pont, SZE-VTI színpadi játék tanár). A programon Bárány Bence és Baranyai Barna, két kiváló slammer tartott bemutatót a résztvevőknek.

A szervezők remélik, hogy évről-évre egyre több hallgatót sikerül megszólítani a TMDK és Tehetségnap gazdag és egyre bővülő programjaival, amelyeken lehetőség nyílik a tanórán túli időben képezni magukat, elmélyíthetik és szélesíthetik tudásukat. Ez a hallgatóknak mind szakmai, mind személyiségfejlődés szempontjából nagyon hasznos. Ha hajlandóak energiát befektetni, akkor ez sokat segíthet a későbbi karrierjük építésében, mert amikor kilépnek a munkaerő piacra, a TMDK-s múlt mindig versenyelőnyt jelent.

A rendezvényről bővebb információ itt olvasható.

A TMDK és Tehetségnap megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program támogatta az NTP-HHTDK-16-0077 projekt keretében.

2016.11.25